Barnekirurger kritiske til omskjæringsforslag

Bent Høie mener regjeringens forslag forbedrer situasjonen for gutter som omskjæres, men møter kritikk fra helsepersonell. Foto: NTB Scanpix
Bent Høie mener regjeringens forslag forbedrer situasjonen for gutter som omskjæres, men møter kritikk fra helsepersonell. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) får motbør for sitt forslag om at nyfødte gutter skal få tilbud om å bli omskåret på offentlige sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk barnekirurgisk forening mener nyfødte må legges i narkose hvis de skal omskjæres. Leder av foreningen, Morten Vigen, sier til Aftenposten at rituell omskjæring ikke skal være en del av det offentlige helsevesenet.

– Vi vil ikke under noen omstendigheter gjøre kirurgi på nyfødte barn uten generell anestesi, det vil si narkose. Og narkose forutsetter kompetent anestesipersonell med spesialkunnskap med narkose på barn, sier Vigen.

Les også: Omskårne menn og deres partnere får oftere sexproblemer

– Som å si at det er sunt og bra

Forslaget fra Høie blir fremmet på Stortinget i løpet av noen få uker, og barneombud Anne Lindboe mener forslaget er den verst tenkelige løsningen.

– Det er det samme som å si at dette er sunt og bra. Mange vil tenke at dette må være riktig når det tilbys på sykehuset, sier hun.

Helseministeren er ikke enig i kritikken. Han mener regjeringens forslag forbedrer situasjonen for gutter som omskjæres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alternativet er at dette foregår i uordnede former, med økt risiko for guttene som blir omskåret. Det viktigste for meg er å hindre at dette utføres av ukyndige personer, sier Høie.

Det vil ikke bli aktuelt å la leger reservere seg mot å utføre omskjæring, sier han i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– God løsning

Generalsekretæren i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, mener på sin side at det er en stor fordel hvis omskjæring kan bli utført på sykehus av fagpersonell med høy kompetanse.

– Jeg synes helseministeren har kommet med en god løsning som passer i et mangfoldig samfunn, sier han.

Leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, sier at den jødiske minoriteten bare har rundt fem omskjæringer i året, men tror forslaget er veldig bra for den muslimske befolkningen.

« Forslag om lovregulering av rituell omskjæring av gutter » ble sendt på høring av de rødgrønne i april 2011, og høringsfristen ble satt til oktober samme år. Partiene klarte imidlertid aldri å bli enige internt i regjeringen, og det kom dermed ikke et lovforslag.