Solberg: Norge opprettholder forsvarsevnen

Statsminister Erna Solberg (H) mener Russlands brudd på folkeretten er et varsku til Europa. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) mener Russlands brudd på folkeretten er et varsku til Europa. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Russlands aktivitet er et varsku til Europa, sier statsminister Erna Solberg (H). Samtidig mener hun Norge har holdt et godt investeringsnivå i Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge er et land som har opprettholdt ganske høye forsvarsinvesteringer de senere årene, sier statsminister Solberg til NTB i Brussel.

Ukraina-krisen må bli en vekker som må følges av økte forsvarsinvesteringer, er budskapet fra NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen til et Europa som har kuttet i forsvarsbudsjettene på grunn av år med økonomisk krise.

– Vi står foran den største investeringen norsk forsvar har gjort noen gang. Vi begynner nå å fase inn nye jagerfly, så vi opprettholder vår forsvarskapasitet og forsvarsevne fremover, sier Solberg.

– Det betyr ikke at vi har nye planer på grunn av det som nå skjer, sier hun.

Les også: Solberg til møte med ukrainske ledere

Varsel

Fogh Rasmussen kaller Russlands innblanding på Krim-halvøya den mest alvorlige trusselen mot Europa siden den kalde krigen. Da Russlands president Vladimir Putin talte om Ukraina-krisen tirsdag, var det også et varsel om «en helt annen politikk fra russernes side i brudd med folkeretten på flere områder», mener Solberg.

– Da betyr det at vi må ha evne til å motstå, og NATOs avskrekkende effekt må fortsatt være der. Den tror jeg er godt intakt, og alle land i NATO skal være klar over at solidariteten gjelder, sier hun.

– Veldig mye av det vi har bygd sikkerhetspolitikken vår på de 25 årene siden Berlinmuren falt, er å bygge en arkitektur hvor folkeretten styrer. Det har nå Russland brutt, mener hun.

Les også: Solberg: – Ukraina opplever test for demokratiet

Sanksjoner

EU samlet sine 28 stats- og regjeringssjefer til toppmøte i Brussel torsdag. Om EU skjerper sanksjonene mot Russland, står Norge klar til å følge, sier Solberg.

– Vi vil gjøre vår egen vurdering, men vi har en overordnet strategi om å svare felles fra verdenssamfunnet mot Russlands brudd på folkeretten, sier hun.

EU kan komme til å utvide listen over personer som blir nektet innreise i Europa og får kontoene i europeiske banker frosset.

– Forutsatt at Stortinget godkjenner det, vil vi også listeføre og fryse penger, sier statsministeren.

Som norsk statsminister skulle hun ikke på toppmøtet torsdag, men var i Brussel for å delta på formøtet til gruppen av borgerlige partier i Europa.

Ikke bagatellmessig

Solberg er ikke enige i at Europas sanksjoner mot Russland til nå har vært bagatellmessige.

– Jeg tror man undervurderer hva dette betyr for kapitalutflytting fra Russland og for investeringer i russisk økonomi, sier hun.

Norge følger videre godt med idet Russland har innledet en storstilt luftforsvarsøvelse i de nordvestlige delene av landet.

– Vi skal aldri være naive, men vi oppfatter ikke at det er grunn for bekymring for Norge, sier Solberg om den siste utviklingen.

Personvernpolicy