– Intelligente mennesker har lettere for å stole på andre

– SMARTE OG TILLITSFULLE: – Det å være flink til å lese andre mennesker og forstå deres motiver er en distinkt del av menneskelig intelligens, sier forsker Noah Carl ved Oxford University. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– SMARTE OG TILLITSFULLE: – Det å være flink til å lese andre mennesker og forstå deres motiver er en distinkt del av menneskelig intelligens, sier forsker Noah Carl ved Oxford University. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Smarte mennesker er mer tillitsfulle enn det mindre intelligente mennesker er, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved Oxford University i Storbritannia som har brukt en nasjonal spørreundersøkelse fra USA til å undersøke hvem som stoler mest på andre.

De fant en sterk sammenheng mellom intelligens og tillit til andre, selv etter at de hadde korrigert for andre faktorer som sivilstatus, utdanning og inntekt.

Funnet støtter hypotesen om at det å være i stand til å vurdere en annen persons kvalitet som handelspartner er en viktig del av menneskelig intelligens, skriver forskerne i studien som er publisert i tidsskriftet PLOS One.

Les også: Forskning viser hvor de ulike følelsene virker i kroppen

– Leser mennesker og situasjoner bedre

Forskerne mener en forklaring på at intelligente er mer tillitsfulle enn andre, er at de har bedre evner til å forstå andres karakter. Dermed er de flinkere til å skape relasjoner til mennesker som lite sannsynlig vil bedra dem.

En annen forklaring kan være at smarte mennesker er flinkere til å forstå helheten i en situasjon. Da kan de lettere gjenkjenne når det er et sterkt insentiv for en annen person til ikke å holde sin del av en avtale.

Resultatene stemmer overens med tidligere forskning som har sett på sammenheng mellom intelligens og tillit i europeiske land.

– Funnet støtter det andre forskere har hevdet, at det å være flink til å lese andre mennesker og forstå deres motiver er en distinkt del av menneskelig intelligens, som har utviklet seg gjennom naturlig utvelgelse, sier hovedforfatter at studien, Noah Carl fra Department of Sociology ved Oxford University, i en pressemelding.

Men det er andre mulige tolkninger av sammenhengene, og det er behov for videre forskning for å forstå dem, mener han.

Les også: - Lykke er smittsomt

– Lykkeligere og friskere

Forskerne mener funnene er viktige fordi sosial tillit bidrar til at viktige institusjoner fungerer, som velferdssystemer og finansmarkeder.

I tillegg viser forskning at mennesker som har tillit til andre, også rapporterer å ha bedre helse og høyere lykkefølelse enn mindre tillitsfulle mennesker.

Den nye studien fant imidlertid ikke at høy intelligens kunne forklare hvorfor tillitsfulle føler seg lykkeligere og friskere. Der var nemlig ikke bare de mer intelligente menneskene som hadde denne positive effekten av tillit.

Forskerne mener denne kunnskapen bør få myndigheter, religiøse grupper og organisasjoner til å jobbe for å dyrke frem mer tillit i samfunnet.

– Sosial tillitt har blitt et stadig viktigere tema for akademikere som ønsker å forstå drivere for bedre helse og mer lykke i samfunnet, sier professor Francesco Billari, som også har bidratt til studien, i pressemeldingen.

Personvernpolicy