– Etterforsker om terrorcelle står bak flymysterium

SØKET FORTSETTER: Statsminister Najib Razak (til høyre) og samferdselsminister Hishammuddin Hussein under en pressekonferanse lørdag. Søket fortsetter etter Boeing 777-flyet som forsvant for én uke siden med 239 personer om bord. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB scanpix
SØKET FORTSETTER: Statsminister Najib Razak (til høyre) og samferdselsminister Hishammuddin Hussein under en pressekonferanse lørdag. Søket fortsetter etter Boeing 777-flyet som forsvant for én uke siden med 239 personer om bord. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB scanpix

En teori om at en malaysisk terrorcelle står bak forsvinningen av det savnede Malaysia Airlines-flyet blir nå etterforsket, ifølge Sunday Telegraph.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er opplysninger den terrordømte briten Saajid Badat har gitt under flere rettssaker, senest forrige uke i en rettssak i New York mot svigersønnen til Osama bin-Laden.

Les også : Kapteinen i søkelyset etter flyforsvinningen

Ifølge Badat planla en islamistisk terrorcelle i Malaysia å gjennomføre et lignende angrep som 11. septemberangrepene mot USA, skriver Sunday Telegraph. Han hevder cellen besto av fire eller fem personer, og at en av dem var pilot.

Les også: Flygerens bolig gjennomsøkt i Malaysia

Skobombe

Cellen skulle ta i bruk en skobombe under aksjonen, og Badat hevder han ga en av dem en slik bombe under et opphold i Afghanistan.

Han hevder hjernen bak den malaysiske cellens planer var Khalid Sheik Mohammed, som planla 11. septemberangrepene.

Badat ble selv i 2005 dømt til 13 års fengsel for å ha lagt planer om å sprenge et passasjerfly mens det var i lufta. Han sto i ledtog med den såkalte skobomberen, Richard Reid, som forsøkte å sprenge et fly i lufta i desember 2001.

Styrmann granskes

Politiet i Malaysia gjennomsøkte lørdag hjemmet til styrmannen på det savnede flyet. Også flykapteinens hjem ble tidligere på dagen undersøkt av politiet etter at statsminister Najib Razak kunngjorde at det nå er besetningen og passasjerene på flyet som er i etterforskernes søkelys.

Dette fordi alt nå tyder på at bevisste handlinger ligger bak forsvinningen.

Kommunikasjonsutstyret om bord i Malaysia Airlines-flyet ble slått av da flyet var like ved Malaysias østkyst, ifølge Razak. Flyet snudde deretter vestover og forsvant ut av Sør-Kina-havet.

Les også: Regjeringskilde: – Flyet ble kapret

Innstiller leting

India innstilte søndag letingen etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines etter en forespørsel fra malaysiske myndigheter.

Bakgrunnen er at Malaysia nå gjennomgår hvordan leteaksjonen skal fortsette.

– Det er mer en pause. De malaysiske myndighetene holder på med å vurdere situasjonen. De ser på om det skal gjøres endringer i søkeområdet, sier en talsmann for den indiske marinen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus