Norsk-afghaner siktet for drap på 90-tallet

En mann bosatt på Sørlandet er siktet for drap og krigsforbrytelser i Afghanistan på 90-tallet. Mannen ble pågrepet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang norsk politi sikter noen for krigsforbrytelser i Afghanistan, skriver Fædrelandsvennen.

– Tirsdag pågrep vi en person opprinnelig fra Afghanistan som er siktet for drap begått under den væpnede konflikten på 1990-tallet i Afghanistan, sier politiadvokat Per J. Zimmer i Kripos.

Nekter skyld

Kripos ba i Kristiansand tingrett om at mannen må varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Advokat Svein Kjetil Stallemo er forsvarer for mannen, men ville ikke gi noen kommentarer til saken onsdag.

Kripos-advokat Zimmer forklarer hvorfor den pågrepne er siktet etter bestemmelsen om drap i den norske straffeloven.

– Det er slik at vi har lagt til grunn at det foregikk en intern væpnet konflikt i Afghanistan på denne tiden, slik at de handlingene han er siktet for vil være å anse som krigsforbrytelser. Men etter norsk rett har vi kun den type bestemmelser for handlinger begått etter mars 2008. Derfor lyder siktelsen på regulære drap, sier Zimmer.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mange drap det kan dreie seg om.

Tidlig

Politiadvokaten understreker at saken er på et foreløpig tidlig stadium.

– Vi befinner oss kun på stadiet for skjellig grunn til mistanke, og det er på ingen måte gitt at denne saken kommer til å ende for en norsk domstol. Det må tiden vise, sier Zimmer til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus