Oslo massemønstret til forsvar for kvinnerettigheter

Youngstorget i Oslo hadde ikke plass til alle som lørdag ønsket å bruke kvinnedagen til å markere sin motstand mot reservasjonsretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På selve Youngstorget var det samlet 10.000 mennesker og i nærliggende gater rundt 5.000.

Applausen fra de frammøtte runget kraftig da en av markeringens appellanter, sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By, tok utgangspunkt i at det er 40 år siden abortloven ble innført.

– Likevel er det nå nødvendig å minne om at det er retten til selvbestemt abort som er lovfestet – ikke retten til å være fastlege, sa hun.

Hadde med barna

Mange småbarnsfamilier hadde med seg barna til mønstringen, som arrangøren på forhånd håpet ville gi rekordoppmøte for en 8. mars-markering i hovedstaden.

Og håpet ble innfridd – ifølge arrangøren først og fremst på grunn av motstand mot å la leger få mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Hovedparolen for markeringen var også «Forsvar abortloven – nei til reservasjonsretten».

Under hovedparolen bar både eldre og unge plakater med klar beskjed: «Legers hjerte skal banke for pasientenes rett».

Les også: Blåblå feminister

Ikke siden 70-tallet

Også i Trondheim, Bergen og flere andre byer deltok rekordmange i markeringen av kvinnedagen lørdag. Adresseavisen skriver at det ikke har vært så mange i 8. mars-toget i Trondheim siden 70-tallet. I Bergen samlet 4.000 mennesker seg på Torgallmenningen, nesten dobbelt så mange som rekorden fra 1970-tallet, ifølge Bergens Tidende.

Arrangøren la ikke skjul på at de kunne takke Erna Solberg og Bent Høie for oppslutningen.

I havet utenfor Alta kom to fiskere seg ikke ut på storhavet for å fiske på grunn av ekstremværet Jorun. I stedet bestemte de seg for å markere dagen ved å bruke båtens AIS-system til å lage kvinnesymbolet og et hjerte, skriver Nordlys.

Les også: Kampen fortsetter

Møtte ikke opp

Statsminister Erna Solberg brukte kvinnedagen til å tale til partifeller i Hordaland, der hun deltok på fylkespartiets årsmøte.

Ikke med ett ord i talen nevnte hun legers mulighet eller rett til å reservere seg i abortsaker.

Derimot viet hun andre relevante temaer for kvinnedagen stor oppmerksomhet, særlig kampen for mer åpenhet om vold i nære relasjoner.

Solberg sier til NTB at hun valgte å konsentrere seg om dette, fordi endringen regjeringen har lagt opp til med forslaget om reservasjonsmulighet, fortsatt sikrer abortrett til alle.

– Og endringene vil ikke føre til ekstra belastninger for noen kvinner, sier hun.

Ikke i tog

Partimøter tok det meste av statsministerens tid lørdag. Hun gikk dermed ikke i tog. Det gjorde heller ikke helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), som til Aftenposten har fortalt at han aldri har gått i tog, og synes det vil være unaturlig å begynne med det nå.

Men Høie sier også at han støtter flere paroler i årets 8. mars-markering, blant annet den som vil stoppe volden mot kvinner.

Ap-leder Jens Stoltenberg stilte derimot denne gangen opp i toget, for første gang på 30 år, ifølge eget utsagn.

Mens folk strømmet til Youngstorget lørdag, sa han på et møte med partiets kvinnenettverk at han ikke var i tvil om at det var motstanden mot reservasjonsretten som lå bak engasjementet.

– Mange kvinner opplever det som et viktig prinsipp at alle kvinner har lik rett til selvbestemt abort uavhengig av hvor de bor, sa Stoltenberg.

Forsvar sexkjøploven

Idet massemønstringen på Youngstorget gjorde seg klart til å toge gjennom Oslo sentrum, samlet også mange frammøtte seg under parolen «bevar sexkjøpsloven».

I likhet med parolene som berører abortloven, tar også denne parolen sikte på å bevare rettigheter som allerede er oppnådd.

En undersøkelse som er presentert av Klassekampen, viser at 65 prosent av befolkningen vil beholde sexkjøploven i sin nåværende form.

At leger skal ha rett til å si nei til å henvise kvinner til abort, sier to av tre nei til, ifølge en undersøkelse VG har offentliggjort.

Personvernpolicy