Meny

Mattilsynet er skremt av ny utvikling

GIS BORT: Mattilsynet har sett en utvikling der stadig flere dyr blir gitt bort gratis på Internett. Foto: Mattilsynet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere dyr gis bort gratis på Internett. – Vi er bekymret, sier Mattilsynet.

Tjenesten «dyr gis bort» på sider som Finn.no kan gi dyr nye hjem, i stedet for å bli avlivet.

Men tjenesten tiltrekker seg også personer som ønsker seg dyr, men som ikke har nødvendig kompetanse eller ressurser til dyreholdet.

Veterinær Lars-Erik Rondestveit i Mattilsynet i Ytre Østfold ser med bekymring på at stadig flere dyr gis bort gratis på Internett.

– Det finnes to sider av samme sak. Noen dyr får et nytt og bedre hjem, mens andre havner hos folk som ikke har kompetanse eller økonomi til å ta seg av dem, sier han til ABC Nyheter.

Les også : Se hva Mattilsynet fant hos McDonald's

Skrekkhistorier

MAGER: En svært mager hest ble funnet da Mattilsynet besøkte en gård. Foto: MattilsynetMAGER: En svært mager hest ble funnet da Mattilsynet besøkte en gård. Foto: Mattilsynet

Rondestveit forteller at utviklingen har pågått over tid og at de ikke har oversikt over hos mange dyr som har blitt gitt bort gratis på nettet.

– Men det viser at det til en hver tid ligger annonser ute på Internett, sier han.

Veterinæren har flere skrekkeksempler av katter, hunder og hester som er gitt bort.

– Vi registrerer et økende antall bekymringsmeldinger til Mattilsynet som går på hestehold, og de mener en medvirkende årsak til denne økningen er nettopp at hester gis bort via nettet til personer uten tilstrekkelig kompetanse eller nødvendige ressurser. I enkelte tilfeller har vi sett at én og samme person har tatt til seg flere gratis hester uten en gang å ha tilgang til tilfredsstillende fasiliteter for slikt hestehold, sier han Fredrikstad Blad.

Da det ble gjennomført tilsyn på en eiendom, ble det funnet så mange som 20-30 katter. Ofte lever både mennesker og dyr under svært dårlige hygieniske forhold.

Les også: Mattilsynet advarer mot antiperspirant

Varsler nye tilsyn

Mattilsynet mener det dyreeiernes ansvar å ikke påta seg et større ansvar med dyr om man verken har kunnskap eller kapasitet til å kunne holde.

– Det krever mye å ha for eksempel hest. Mange tenker ikke på at man gjerne må ut med rundt 5000 koster hver måned for mat og dyrestell.

Til ABC Nyheter forteller Rondestveit at Mattilsynet nå vil starte i gang et nasjonalt tilsynsprosjekt som skal pågå helt frem til oktober. 750 hestehold vil få tilsyn.

– Vi håper å få en god oversikt og vil kartlegge hvordan hestene blir behandlet, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus