Meny

Regjeringskontorer okkupert på Krim-halvøya

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnede prorussiske menn har stormet regjeringskontorene og regionforsamlingens bygning i Simferopol på Krim-halvøya i Ukraina, bekrefter tjenestemenn.

Rundt 50 menn med våpen marsjerte inn i bygningene i løpet av natt til torsdag, heiste russiske flagg på toppen av bygningene og blokkerte ansatte fra å komme inn, opplyser statsminister på Krim-halvøya Anatolij Mohiljov til AFP.

Ukrainas fungerende president sier at russiske troppebevegelser utenfor Russlands flåtebase på Krim vil regnes som aggresjon.

President Oleksandr Turtsjynov krever at alle russiske soldater på Krim holder seg inne på den russiske flåtebasens område ved byen Sevastopol.

– Alle troppebevegelser vil bli betraktet som militær aggresjon, sa Turtsjynov til nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

Se video fra parlamentsbygningen øverst i artikkelen

I beredskap

I en uttalelse ber den regionale regjeringen om at statsansatte ikke kommer på jobb torsdag.

Simferopol er regionhovedstad på Krim-halvøya, et område av Ukraina der mange er orientert mot Russland og sympatien for de nye makthaverne i Kiev er liten. Den russiske svartehavsflåten har sitt hovedkvarter i Sevastopol på halvøya.

De ukrainske sikkerhetsstyrkene er satt i beredskap som følge av hendelsen.

Politifolk utenfor

Onsdag var det sammenstøt mellom krimtatarer som støtter Ukrainas nye makthavere og prorussiske separatister utenfor parlamentsbygningen.

Ifølge den lokale tatar-lederen Refat Tsjubarov bærer angriperne uniformer, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– De har ikke kommet med noen krav ennå, sier han.

Rundt 100 politimenn hadde stilt seg opp foran parlamentsbygningen torsdag. Dørene inn til bygningen var tilsynelatende blokkert av trekasser.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus