Evakuerte i Halden får ikke flytte hjem denne uken

Et jordras gikk tirsdag ved en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen. Det er usikkert når beboerne kan flytte tilbake. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Et jordras gikk tirsdag ved en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen. Det er usikkert når beboerne kan flytte tilbake. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

De 65 evakuerte beboerne i den rasutsatte boligblokka i Halden får ikke flytte hjem før helgen, opplyser Halden kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag tok Norges Geotekniske Institutt (NGI) prøver av grunnen ved rasstedet i Refneveien i Halden.

– Disse prøvene skal nå analyseres, og det er ikke aktuelt å la folk flytte tilbake til leilighetene før prøvene er ferdig analysert, sier informasjonssjef Martin Vik i Halden kommune til NTB.

På et møte med kommunen onsdag kveld fikk de 65 beboerne beskjed om at de ikke får flytte hjem før helgen er over. Tidligst.

Beslutningen om hvilke tiltak som blir satt i verk og når leilighetene kan tas i bruk igjen, vil bli tatt når prøvene er ferdig analysert. Og det skjer ikke før etter helgen.

– For bratt

– Vi vil foreta boringer for å undersøke de konkrete grunnforholdene samt målinger på bevegelser av bygningen. Da kan vi si noe om akuttsituasjonen i forbindelse med raset, sier geotekniker Håkon Heyerdahl til Halden Arbeiderblad.

Han sier det krever en del undersøkelser av grunnforholdene og selve bygningen. Heyerdahl er klar på at noe må gjøres med rasområdet.

– Uansett hva undersøkelsene viser, må det nok kanskje gjøres noe med skråningen ned mot bekken. Den er for bratt, sier Heyerdahl.

Tirsdag sa ordfører i Halden, Thor Edquist, at de må vite hva som er blitt gjort under bygget.

– I verste fall, hvis det skulle rase veldig her, kan den ene delen av blokka rase ut, sa Edquist til NTB.

Vakthold

Beboerne i blokka på Refne får imidlertid komme inn i leilighetene sine for å hente eiendeler og klargjøre leilighetene for å stå tomme noen dager.

Politiet vil ha uniformert vakthold på rasstedet, i første omgang til og med mandag. Dette for å sikre området, både med tanke på andre som eventuelt ferdes i området og for å sikre bygningsmassen.

Les også: Rasområde i Halden ikke med i risikoanalyse

På spørsmål om hvordan beboerne tar situasjonen, svarer informasjonssjefen at beboerne så langt virker fornøyde med hvordan kommunen har håndtert situasjonen.

– Det generelle inntrykket er at de tar dette veldig rolig, sier Vik.

– Står godt

Ivar Kynningsrud, daglig leder for Kynningsrud Fundamentering, var selv med på fundamenteringen av den aktuelle blokka da den ble satt opp i 1975.

Han har ikke har sett noe skader på bygget etter raset som har gått helt inntil bygget, og tror ikke at blokka vil rase ut.

Bakgrunn: – I verste fall kan blokka rase i fjorden

Kynningsrud sier til Halden Arbeiderblad at spørsmålet er om det er et stabilitetsproblem, eller om det er et overflateras.

– Også er det et spørsmål om det tar med seg noe under bygget, sier Kynningsrud. Han mener bygget står godt på pålene i grunnen.

– Men det er ikke dimensjonert for sidebelastning. Hvis det får for mye undergravelse, kan det oppstå en knekking i pålene, men det er ingenting som tyder på det akkurat nå, sier han.

Personvernpolicy