Meny

59 elever drept på kostskole i Nigeria

I forrige uke ble 98 mennesker drept idet ytterliggående islamister i Boko Haram gikk til angrep på en landsby i delstaten Borno. Angrepet var spesielt rettet mot landsbyens skole og boligen til en tradisjonell høvding. Sårede ble lagt inn på dette sykehuset i byen Bama. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 59 elever ble drept da væpnede menn stormet en kostskole nordøst i Nigeria. Den ekstremistiske islamistgruppa Boko Haram antas å stå bak.

Angrepet skjedde natt til tirsdag da kostskoleelevene lå og sov. Innbyggere i byen Buni Yadi i delstaten Yobe, der skolen ligger, forteller at noen av elevene ble skutt, mens andre fikk halsen skåret over. Mange andre mistet livet i flammehavet som oppsto da angriperne til slutt tente på skolen, som brant ned til grunnen.

– Noen av elevene er brent til aske, sier politisjef Sanusi Rufai. Elevene ved kostskolen er i alderen 11-18 år, og alle ofrene var ifølge Reuters gutter.

Tallet på døde kan ifølge myndighetene stige ytterligere. Utenfor likhuset i byen samlet fortvilte pårørende seg for å lete etter sine barn. Situasjonen kom ut av kontroll og militæret ble satt inn for å gjenvinne kontrollen over bygningen og sørge for ro og orden.

Syndige skoler

Boko Haram har gjennomført en rekke lignende angrep nordøst i Nigeria, der de ytterliggående islamistene kjemper for en egen islamsk stat. Navnet på gruppa betyr «vestlig utdanning er syndig».

I et lignende angrep i juni mistet 22 elever livet i landsbyen Mamudo. I september ble minst 40 studenter drept på en jordbruksskole. Også da stormet opprørerne sovesaler midt på natten og studentene ble skutt mens de lå i sengene sine.

Raserte landsby

Tusenvis av mennesker er drept i det over fire år lange opprøret.

Så sent som i forrige uke ble over 200 personer drept i to ulike angrep. I det ene angrepet ble en hel landsby rasert mens panikkslagne innbyggere ble skutt idet de forsøkte å flykte. I alt 98 mennesker ble drept, ifølge innbyggere.

I mai iverksatte myndighetene en større offensiv, men de har ikke greid å beskytte sivilbefolkningen. I stedet har offensiven utløst hevnangrep.

President Jonathan Goodluck har innført unntakstilstand i tre delstater i nordøst, deriblant i Yobe der angrepet tirsdag skjedde.

Bortfører jenter

Boko Haram har også begynt å bortføre mange unge jenter, en taktikk som ligner på den som den ugandiske opprørsgruppa Herrens motstandshær har brukt.

Herrens motstandshær er en ytterliggående kristen gruppe, som ønsker å lage en stat basert på De ti bud.

Nigerias militære stengte i helgen grensen til Kamerun for å hindre at Boko Haram-opprørere tar seg over grensen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus