Meny

Stieg Larsson etterforsket drapet på Olof Palme

Fredag er det 28 år siden den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt ned og drept på gaten i Stockholm. Arkivfoto fra et Norgesbesøk i 1983: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske suksessforfatteren bak Millenniumtrilogien ga Palme-etterforskningen en rekke opplysninger han hadde innhentet.

28. februar 1986 ble den svenske statsministeren Olof Palme skutt ned og drept i Stockholm. Drapssaken har aldri blitt løst, og er den dyreste kriminaletterforskningen i svensk historie.

– Palmedrapet var svært høyt oppe på Stiegs agenda , sier Larssons samboer, Eva Gabrielsson, til Svenska Dagbladet (SvD).

Avisen har fått tilgang til Stieg Larssons Palme-dokumenter, og offentliggjør tirsdag opplysningene den daværende journalisten ga til Palme-etterforskningen.

Her kan du lese Larssons notat til politiet.

Journalist, redaktør og forfatter Stieg Larsson (1954-2004) var en av Europas fremste eksperter på nynazisme og høyreekstremisme. I Norge er han mest kjent som forfatteren av suksesstrilogien om Lisbeth Salander – Millenniumserien.

Fra 1982 jobbet Larsson for den antifascistiske avisen Searchlight. Han var med på å grunnlegge det venstreradikale tidsskriftet Expo på midten av 90-tallet.

Les også: JFK-ekspert ser parallell mellom drapene på Kennedy og Palme

Sørafrikansk etterretning

Den svenske forfatteren og journalisten Stieg Larsson fotografert i 1998. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIXDen svenske forfatteren og journalisten Stieg Larsson fotografert i 1998. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX

Etter drapet på Palme begynte Larsson å undersøke hvilke enkeltpersoner eller grupper som kunne stå bak. Han nøstet særlig i miljøer han kjente godt fra før: høyreekstreme grupper, skriver SvD.

Et spor som særlig pekte seg ut var en tidligere offiser som var agent for Sør-Afrika, utpekt som tidligere leiesoldat og aktuell i drapsetterforskningen: Bertil Wedin. Mannen har av flere blitt anklaget for å ha vært innblandet i Palmedrapet.

Han ble imidlertid aldri avhørt, og blir ikke ansett som det mest aktuelle sporet i dag, ifølge svensk politi. Det såkalte Sør-Afrika-sporet var omtalt i svenske medier på midten av 90-tallet.

Teorien var at sørafrikansk sikkerhetstjeneste sto bak drapet på den svenske statsministeren. Notatet fra Larsson viser at han allerede i 1987 tipset politiet om en eventuell sørafrikansk tilknytning.

Les også: Eva Rausing trodde hun visste hvem som drepte Olof Palme

– Jeg var ikke morderen

Bertil Wedin er i dag 73 år og bor nord på Kypros. Overfor SvD avviser han enhver befatning med Palme-drapet.

– Jeg har ingenting å tape på at sannheter kommer ut, ettersom jeg heldigvis ikke var morderen og ikke hadde noe å gjøre med dette i det hele tatt, sier han til avisen.

I Larssons notat om Palme-saken hevdes det at Wedin har vært leiesoldat, og at han arbeidet for den sørafrikanske sikkerhetstjenesten BOSS siden 70-tallet.

– Alle disse opplysningene er helt feilaktige, sier Wedin til avisen.

Kilder: SvD , Aftenposten

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus