Museveni: – Ta bistanden deres og dra

– Hvis dere ikke aksepterer den nye loven vår, kan dere ta pengene deres og dra, sier Ugandas president Yoweri Museveni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen gjennomgår all bistand til Uganda og vurderer å kutte hele stat til stat-hjelpen. Presidenten sier de ikke har behov for bistanden fra Norge.

– Jeg har merket meg at presidenten sier de ikke har bruk for bistanden som kommer fra landene som ikke aksepterer den nye loven. Og at den kanskje virker mot sin hensikt, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

– Dette tar jeg på alvor, og jeg har i dag satt i gang en prosess for å vurdere Norges fremtidige bistand til Uganda.

Regjeringen varslet allerede mandag at Norge vil holde tilbake 50 millioner kroner av den årlige bistanden til Uganda fordi president Yoweri Museveni signerte en ny lov som innebærer at homofil praksis kan straffes med livsvarig fengsel. Men truslene om stans i bistandsutbetalinger ser ikke ut til å bekymre Museveni.

– Dere må leve med oss, hvis ikke kan dere ta pengene deres og dra. Uganda er et veldig rikt land. Vi trenger ikke bistand. Faktisk er bistand en del av problemet, sier Museveni, ifølge NRK.

Les også: Ugandisk tabloidavis navngir 200 homoseksuelle

Mange vil ha

Stat-til-stat bistanden Norge gir til Uganda er knyttet til et prosjekt som går på olje for utvikling, på 42 millioner kroner. Den kontrakten utløper i 2014.

– Hvis det er slik at Museveni mener at Uganda ikke har bruk for et prosjekt som handler om olje for utvikling, så må vi ta det på alvor. Og vi vet at det er mange andre afrikanske land som ønsker at vi etablerer et slikt program, sier utenriksminister Brende.

I tillegg til dette programmet, har Norge et langsiktig samarbeid innenfor energiforsyning på 205 millioner kroner, som går over flere år.

Bakgrunn: Norge stanser bistand til Uganda

Må godkjennes

– Men det er selvsagt tatt forbehold om Stortingets godkjenning hvert år, sier Brende.

– Men blir det ikke vanskelig å opprettholde denne hjelpen når presidenten sier det ikke er behov for den?

– Det er derfor vi først nå holder tilbake 50 millioner. Og med basis i det han nå sier, så synes jeg det er naturlig at vi går igjennom hele bistanden som er fra stat til stat, sier Brende.

Samtidig som Norge holder tilbake bistandskroner, skal støtten økes til menneskeretts- og demokratiforkjempere i Uganda, sa Brende mandag.

Bidra

President Musevenis uttalelse om at Vesten bare kan ta pengene sine og dra, er mest retorikk, mener Uganda-ekspert Arne Tostensen. Han peker på at landet ikke bare trenger penger, men også teknisk bistand til energisektoren.

– Norge er stor både på elektrisk kraft og olje og har en del å bidra med i Uganda. Dette handler også om norske interesser, sier Tostensen, seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt, til NTB.

Bakgrunn: Presidenten i Uganda signerte lov om homofili

Omdirigering?

Hvorvidt det vil være mulig å kanalisere bistand til ikke-statlige organisasjoner i stedet for til den ugandiske staten, er usikkert.

– Det kan Museveni stoppe. Det er for eksempel ikke så lett å støtte organisasjoner i Uganda som jobber for homofile og lesbiskes rettigheter, sier Tostensen.

Han peker også på at sanksjoner ofte rammer de fattigste uten at lederne lar seg påvirke til å føre en annen politikk. Men eksperten utelukker ikke at Museveni vil la seg påvirke til en viss retrett hvis flere vestlige land stanser bistanden.

Henger ut homoseksuelle

Uansett går Ugandas homoseksuelle en vanskelig tid i møte. Tirsdag hengte tabloidavisen Red Pepper ut 200 personer som homoseksuelle med navn og bilde. Avisen har også flere artikler om påståtte homoseksuelle handlinger.

Ugandiske aviser har også tidligere drevet kampanjer mot homoseksuelle. I 2011 ble den kjente homoaktivisten David Kato mishandlet til døde i sitt eget hjem etter at en avis hadde hengt ut homoseksuelle i landet med navn, bilde og adresser under tittelen «Heng dem».

Personvernpolicy