Sanksjoner mot Ukraina etter voldelige sammenstøt

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens EU varsler sanksjoner, anklager Ukrainas president Viktor Janukovitsj opposisjonen for kuppforsøk. Torsdag har han erklært at hele landet skal sørge over dem som har mistet livet i de blodige gateslagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Russland, EU og USA reagerer sterkt på volden som tirsdag og natt til onsdag tok minst 26 liv. Flere hundre er såret, og så mange som opp mot 70 mennesker er fortsatt savnet. Det er stor uenighet om hvem som bærer hovedansvaret.

President Janukovitsj og Russland anklager den EU-vennlige opposisjonen for kuppforsøk, mens EU og USA truer med å innføre sanksjoner mot myndighetene.

Befolkningen i den tidligere sovjetrepublikken er dessuten sterkt splittet i en vestligorientert og en russiskvennlig del.

Bildt: Janukovitsj har blod på hendene

Putin og Merkel

Tysklands statsminister Angela Merkel snakket onsdag med Russlands president Vladimir Putin, og ga deretter beskjed om at de to er enige om å gjøre alt de kan for å unngå en opptrapping av volden.

– Vi har besluttet å holde meget nær kontakt med Russland, sa Merkel.

Tidligere på dagen holdt Merkel pressekonferanse med Frankrikes president François Hollande i Paris. Begge varsler at EU er i ferd med å utarbeide sanksjoner mot Ukraina, samtidig som de fordømte volden i Kiev på det sterkeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ubeskrivelige, uakseptable og utålelige handlinger som blir utført i Ukraina, sa Hollande før Merkel la til: – Vi støtter mennene og kvinnene som lider i Kiev.

Torsdag samles Unionens utenriksministre til ekstraordinært møte. Møtet holdes etter at utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen har besøkt Kiev. Ifølge tjenestemenn i EU vil sanksjonene ikke omfatte Janukovitsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også USA truer med sanksjoner, og i en uttalelse fra Det hvite hus heter det at volden i Ukraina for «helt forferdelig».

Hærsjef sparket

Onsdag kveld kom meldingen om at den øverste lederen for de væpnede styrkene i Ukraina har fått sparken, men i den korte pressemeldingen gis ingen forklaring.

Tidligere onsdag erklærte landets sikkerhetstjeneste at det skal iverksettes en antiterroroperasjon over hele landet.

– Radikale og ekstremistiske grupper utgjør med sine handlinger en virkelig trussel mot millioner av ukrainske liv, sa sikkerhetssjef Oleksandr Jakimenko. Han oppga samtidig at 1.500 skytevåpen og 100.000 kuler har havnet i hendene på kriminelle de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Janukovitsj gikk onsdag selv hardt ut mot opposisjonen og ga den skylden for blodbadet i gatene dagen før. Han erklærte også at Ukraina skal holde offisiell sørgedag for de døde torsdag.

Les også: – 25 drept i Ukraina

Skutt av snikskytter

Blant de 26 som har mistet livet i den siste voldsrunden, er ti politimenn, opplyser helsedepartementet. Fem av politimennene oppgis å ha blitt skutt i nakken eller hodet av den samme snikskytteren.

Observatører mener dødstallet er mye høyere, og at minst 1.000 demonstranter og 300 politifolk er såret, mange av dem med skuddskader. Det meldes om mange lik i Mikailovskij-klosteret.

Uavhengighetsplassen, der det tirsdag kveld haglet med brannbomber, stein og sjokkgranater, var onsdag delt i to. En tredel av plassen ble kontrollert av sikkerhetsstyrker, mens demonstrantene hadde kontroll over resten. Det ble bygget barrikader, og nye demonstranter strømmet til, særlige fra vestlige områder av landet der flere byer skal være under opposisjonens kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slagmark

Da gatekampene ebbet ut tidlig onsdag morgen, så plassen ut som en slagmark. Bakken var dekket av restene etter bensinbomber, og unge aktivister med hjelmer brukte hakker for å få løs brostein som eventuelt kunne brukes i nye gateslag.

Norges ambassadør i Kiev, Jon Elvedal Fredriksen, sier at situasjonen nå er blitt farligere og mer ustabil. Og det er ikke bare i Kiev demonstranter markerer seg.

– Det er ikke offisielt innført noen unntakstilstand i Kiev, men politiet utfører kontroller på innfartsveiene og metroen står. Folk som jobber i sentrum oppfordres til å holde seg hjemme, så de facto er det snakk om en unntakstilstand, sier ambassadøren til NTB på telefon fra Kiev.