Meny

– Demonstranter overtar partihovedkvarter i Kiev

Regjeringsmotstandere, noen med hjelm, kaster stein mot politiet ved nasjonalforsamlingen i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter i Ukrainas hovedstad Kiev har angrepet og inntatt hovedkontoret til president Viktor Janukovitsjs parti, melder nyhetsbyrået AFP.

Tilhengerne av opposisjonen angrep partikontorene med bensinbomber, også kjent som molotovcocktailer, ifølge en av AFPs reportere på stedet. Flere hundre personer angrep bygningen og knuste vinduer med steinkasting.

– Trekk tilbake

Samtidig krever en av de sentrale opposisjonslederne, Vitalij Klitsjko, at president Janukovitsj beordrer tilbaketrekking av politiet fra Kievs gater.

– Jeg oppfordrer presidenten til å trekke tilbake opprørspolitiet og innenriksdepartementets styrker fra gatene. Gjør det, det vil åpne for en utvei. Det vil være beslutningen til en ekte mann, sa Klitsjko i en samtale med journalister inne i nasjonalforsamlingen.

Meldingene kommer etter at det tidligere tirsdag ble meldt om meget harde sammenstøt utenfor nasjonalforsamlingen, som tirsdag skulle ha drøftet forslag til endringer av grunnloven.

Les også: Ukrainsk opposisjon ber EU om sanksjoner

Gummikuler og brostein

Politiet i Ukrainas hovedstad Kiev begynte tirsdag å skyte med gummikuler mot steinkastende demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen. Ifølge nyhetsbyrået DPA kunne man også høre skarpe skudd.

Også røykbomber og sjokkgranater ble tatt i bruk av politiet etter at demonstrantene kastet brostein mot dem for å komme nærmere nasjonalforsamlingen. Vannkanoner er blitt hentet inn, ifølge lokale medier.

Les også: Mykere fronter i Kiev

Grunnlovsendring

Rundt 20.000 demonstranter var samlet i sentrum av byen for å kreve at forsamlingen vedtar omfattende endringer i grunnloven som begrenser president Viktor Janukovitsjs makt.

Men presidenten i nasjonalforsamlingen, Vladimir Rybak, har ifølge nyhetsbyrået DPA nektet å sette forslagene på dagsordenen.

I protest mot avgjørelsen har opposisjonen i nasjonalforsamlingen blokkert en del av salen. En gruppe demonstranter, delvis maskert og utstyrt med køller, skal ha brutt gjennom en politisperring.

Les også: EU ønsker ikke sanksjoner mot Ukraina

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus