Meny

Pussy Riot-medlemmer løslatt

I TRØBBEL - IGJEN: Pussy Riot-medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova møtte USAs FN-ambassadør Samantha Powers i New York tidligere i februar. (Foto: Louis Charbonneau / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De medlemmene av den russiske punkgruppen Pussy Riot ble satt fri igjen få timer etter at de ble pågrepet i Sotsji tirsdag. Sju andre aktivister er også på frifot igjen.

Maria Aljokhina (25) og Nadezjda Tolokonnikova (24) ble pågrepet i OL-byen, omtrent 30 kilometer nord for de viktigste arenaene.

«Vi er blitt pågrepet og beskyldt for tyveri», skrev Tolokonnikova på Twitter.

– I tillegg til de to Pussy Riot-kvinnene er en menneskerettighetsadvokat og flere journalister arrestert, sier Lene Christensen i Amnesty International til NTB.

Alle sammen ble pågrepet i sentrum av Sotsji og brakt til en politistasjon i Adler, der noen av skikonkurransene i OL finner sted. Etter noen timer meldte Tolokonnkovas mann og en NBC-journalist at samtlige pågrepne var satt fri.

Møtte Solberg

Advokaten som ble pågrepet er Semjon Simonov, som er advokat for menneskerettighetsgruppa Memorial. Han er en av de to advokatene som statsminister Erna Solberg møtte i Sotsji. Journalister fra avisa Novaja Gazeta og Radio Free Europe ble også tatt.

Dessuten ble den lokale menneskerettighetsaktivisten David Hakim pågrepet, dagen etter at han demonstrerte for den fengslede miljøaktivisten Jevgenij Vitisjko.

Pussy Riot-medlemmene sa de ble pågrepet av en større gruppe politifolk mens de spaserte i sentrum av Sotsji, og slengt inn i en politibil.

Avledningsmanøver

– Da vi ble anholdt, var vi ikke i gang med noen form for opptreden, vi gikk bare rundt i Sotsji, forteller hun.

Hun sier de to hadde vært i Sotsji et par dager i den hensikt å holde noen «olympiske opptredener». Sammen med Tolokonnikovas mann Pjotr Verzilov i kunstnergruppa Vojna hadde de planlagt å framføre en ny protestsang med tittelen «Putin skal nok lære deg å elske sitt moderland».

Til nyhetsbyrået DPA sier hun at det er tredje gang på tre dager de er blitt pågrepet. De er hele tiden blitt fotfulgt av politiet. Søndag ble de anholdt i sju timer, mandag var de ti timer hos sikkerhetspolitiet FSB.

Til Bellonas journalist Charles Digges sa hun at det ikke var tvil om at de ble pågrepet for å ta oppmerksomheten bort fra at Vitisjko. Vitisjko ble tirsdag sendt bort for å sone en dom på tre år i en fangeleir.

Politiet i Sotsji bekreftet overfor nyhetsbyrået Interfax at de to er avhørt i forbindelse med et tyveri på hotellet i Adler der de bodde, og at alle på hotellet er avhørt.

Hårreisende

Christensen sier det er hårreisende at Putin slår ned på aktivister som blir fengslet bare for å si sin mening.

Hun sier Amnesty trodde at offensiven mot lokale aktivister ville komme først etter OL. – Men vi hører nesten daglig om arrestasjoner av aktivister i Sotsji og områdene der vinter-OL finner sted, sier hun. Foruten Vitisjko er også miljøvernaktivisten Igor Khartsjenko pågrepet i Sotsji.

Nylig løslatt

Lille julaften i fjor slapp de to Pussy Riot-aktivistene ut av russisk fengsel, hvor de sonet to års fengsel etter å ha protestert mot president Vladimir Putin og hans allianse med den russiskortodokse kirken. De to var dømt for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat.

Aljokhina og Tolokonnikova ble benådet to måneder før de hadde sonet ferdig, men har ikke dempet sin kritikk av det russiske regimet.

– Vi vil ikke tilgi, og vi vil ikke glemme hva regimet gjør mot våre landsmenn. Vi krever et fritt Russland, sa Tolokonnikova da de to sto på scenen under en Amnesty-konsert i New York tidligere i februar.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus