Meny

Luftambulansen vil hjelpe flere som får hjerneslag

16.000 nordmenn får årlig hjerneslag. Årlig rykker luftambulansen ut til 300 slagpasienter i året. Foto: Morten Holm /NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1 av 10 nordmenn får hjelp for seint ved hjerneslag. Norsk Luftambulanse sier de har kapasitet til å gi livreddende nødhjelp til langt flere om de hadde blitt varslet av AMK-sentralene.

– Det er hevet over enhver tvil at mange som får hjerneslag dør fordi de kommer for seint til behandling, sier Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse til TV 2.

16.000 nordmenn får årlig hjerneslag. Årlig rykker luftambulansen ut til 300 slagpasienter i året.

– Opp mot 3.000 burde vi nå. Tid er ekstremt avgjørende for disse pasientene. Det dør to millioner hjerneceller per minutt. For pasienten kan det utgjøre forskjell på å bevare hjernefunksjon eller å tape. Men det har også veldig store konsekvenser for samfunnet økonomisk, sier Lossius.

Han mener problemet er at det ikke er nok kompetanse i AMK-sentralene til å plukke ut hjerneslagene og prioritere dem.

Avdelingsoverlege Andreas E. Hansen på AMK-sentralen i Oslo er enig i at de kan bli bedre til å fange opp personer med hjerneslagsymptomer.

– Vi må også se på våre retningslinjer og utkallingskriterier til luftambulansen, sier han til kanalen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus