Meny

Renzis maktovertakelse møter kritikk i Italia

Italias president Giorgio Napolitano var lørdag i sonderinger med landets politiske ledere om dannelse av en ny regjeringskoalisjon. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Firenzes ordfører Matteo Renzi vil sannsynligvis bli utpekt som Italias nye statsminister, men neppe før mandag. Sonderingssamtalene lørdag gikk ikke helt knirkefritt for seg.

Statsminister Enrico Letta leverte sin avskjedssøknad til presidenten fredag. Det skjedde etter at han kvelden i forveien mistet støtten fra sitt parti PD, hvor Matteo Renzi (39) har overtatt som leder etter en intern maktkamp.

Italias president Giorgio Napolitano hadde lørdag møter med de politiske partiene i landet for å avklare om Renzi har nok støtte til å danne regjering. Flere er kritiske til måten Renzi nærmer seg makten på.

– Det er ingen garanti for et lykkelig utfall. Vi kan ikke avslutte dette i løpet av 48 timer, sa visestatsminister Angelino Alfano fra Nye sentrum-høyre, en av partnerne i Lettas koalisjonsregjering.

Nyvalg

Alfano sa han ikke kunne støtte en allianse med Renzi hvis regjeringen ville bli «for venstreorientert». I så fall vil Alfano heller ha nyvalg.

Nichi Vendola, leder for sosialistpartiet SEL, utelukket å delta i en koalisjon med Renzi og hans sentrum-venstre-parti PD og sa at den nye regjeringen allerede er fordervet av Renzis snikende taktikk.

Den venstrepopulistiske Fem stjerner-bevegelsen protesterte på sin side mot Renzis maktovertakelse og kaller den udemokratisk. Blir Renzi statsminister, vil han bli den tredje i rekken som ikke er utpekt direkte av folket gjennom et valg.

Bevegelsen boikottet lørdagens sonderinger, og tok heller til orde for nyvalg.

Blant kritikerne av Renzi lørdag var også tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

Populær, men ikke samlende

Meningsmålinger viser at Renzi er populær, særlig fordi han blir sett på som et friskt pust som kommer utenfra det etablerte, politiske systemet. 39-åringen har ingen erfaring fra rikspolitikken.

Men meningsmålingene viser også at italienerne ville ha foretrukket nyvalg og misliker Renzis «palasskupp» etter feiden med Letta.

– Renzi er noen få skritt fra målstreken i sin jakt på statsministerposten, men han har ikke klart å samle landet bak seg, sa Stefano Folli, en analytiker for næringslivsavisen Il Sole 24 Ore.

Hvis Renzi får mandat fra Napolitano til å danne regjering, vil han måtte starte sine egne regjeringsforhandlinger med mulige koalisjonspartnere neste uke. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus