Meny

Langrenn, stafett kvinner 4x5 km:

Norsk fiasko i kvinnestafetten

TRØST: De norske jentene måtte trøste hverandree etter stafetten i Sotsji. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten medalje i øvelsen som før OL ble betegnet som "a walk in the park" for Norge.

Ankerkvinne Marit Bjørgen ble sendt ut på siste etappe over et halvt minutt etter lederlaget og var sjanseløs i forsøket på å ta inn det tapte.

Svenske Charlotte Kalla fikk skulderklappet 25 sekunder etter ledende Finland, men leverte en uimotståelig sisteetappe og ordnet svenskenes første gull i Sotsji-OL.

Finland fikk sølv og Tyskland bronse, mens Norge endte på en dypt skuffende femteplass. Bjørgen ble passert av Frankrike mot slutten.

Forrige gang Norge ble uten seier på en kvinnestafett var i en verdenscupstafett i november 2010. Sist det ikke ble gull i en mesterskapsstafett var i Liberec-VM i 2009.

Norge hadde før dagens løp elleve strake seire i kvinnestafett. Men da de norske jentene ikke skulle vinne ble det i stedet en dag som går inn i som en av de mørkeste i norsk skihistorei.

Kjedelig

Heidi Weng greide ikke å henge med de beste på første etappe. Hun tapte ikke mye, men vekslet på fjerdeplass 6,5 sekund bak russiske Julia Ivanova. Også Tsjekkia og Sverige vekslet foran Norge.

– Det er utrolig kjedelig at vi bommer når vi har vært i så god form, sa Weng.

– På skiathlon hadde vi perfekte ski, og da var tre norske blant de fire beste. Jeg hadde ikke dårlig feste, og det er vanskelig å si om det er skiene, men det så vel ut som vi ikke har verdens beste ski, og det er litt kjedelig.

Therese Johaug tok opp jakten på den andre etappen i klassisk stil, men det var en offensiv og respektløs Emma Wikén som tok kommandoen på etappen. Svensken fikk med seg finske Aino-Kaisa Saarinen og tyske Stefanie Böhler, mens det ble en luke til Johaug og de andre.

Problemer

Ved veksling var Johaug 13,4 sekunder etter ledende Sverige. Hun var passert også av Justyna Kowalczyk, som hadde gått Polen opp fra 11.-plass og vekslet som nummer fire.

På tredje etappe fikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen problemer med farten til de beste i skøytingen. Kerttu Niskanen gikk Finland opp i ledelse og fikk med seg tyske Claudia Nystad, mens svenske Anna Haag falt av.

Jacobsen tapte stadig og vekslet som nummer fem 33,4 sekunder bak Finland, som hadde 5,8 sekunder til Tyskland, 25,7 til Sverige og 32,7 til Polen.

Krista Lähteenmäki fikk oppgaven med å forvalte Finlands ledelse, men verken hun eller tyske Denise Herrmann greide å stå imot Kalla.

Les alt om OL her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus