Meny

Museumsledere refser kulturministeren

Kulturminister Thorhild Widvey (H) må svare for seg i neste spørretime. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere museumsledere reagerer sterkt på kulturministerens telefon til Museene i Sør-Trøndelag om innholdet i vårprogrammet for museet.

– Jeg synes det er en helt utidig innblanding. Jeg ville oppfattet en slik telefon som en korreks, sier direktør Svein Olav Hoff ved Lillehammer Kunstmuseum til NRK.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) tok tirsdag kveld en telefon til styrelederen ved Museene i Sør-Trøndelag etter at hun hadde fått informasjon om at avtroppende museumsdirektør Pontus Kyander i museets vårprogram skriver at Frp er et farlig nasjonalistparti. Selv sier kulturministeren at hun kun var ute etter fakta og ikke hadde noen intensjon om å blande seg inn eller påvirke.

Les bakgrunn: Må svare for telefonsamtale

Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff mener det var uklokt av Widvey å ta direkte kontakt i en slik sak.

– Man må være klar over hvilke signaler man sender. Men inntil videre vil jeg tolke dette i beste mening, sier han til Dagbladet.

– Slik denne saken er framstilt i mediene, synes jeg dette er helt uakseptabelt, sier direktør Mona Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter til samme avis.

– At statsråden griper direkte inn og sender et signal om at et politisk utsagn er upassende, er noe som tilhører helt andre regimer. Det er et åpenbart brudd med prinsippet om at det skal være en armlengdes avstand mellom styresmakter og kulturliv, og Widvey bør legge seg helt flat, sier kulturforsker Per Mangset ved Høgskolen i Telemark til Klassekampen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus