Meny

Ikke sikkert rettssaken mot Joshua French avsluttes fredag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren i rettssaken mot Joshua French har skrevet sin konklusjon, men vil ikke spå om den sterkt forsinkede saken kan avsluttes fredag.

Dommer Serge Kabondo tar høyde for at militærtribunalet kan bli nødt til å oppnevne noen rettspsykiatrisk sakkyndige som må ta stilling til Joshua Frenchs helsesituasjon.

– Dersom French ikke blir kjent tilregnelig nå, kan han heller ikke dømmes. Da må han overføres til sykehus og hele rettssaken utsettes til han blir erklært frisk, sier Kabondo til NTB.

Vurderer sakkyndige

Etter at to norske leger gjennomførte undersøkelser av French den 16. og 18. januar, ble det skrevet en egen rapport hvor det slås fast at den norske fangen er sterkt preget av stress og er i en svært sårbar situasjon.

Les også: Slår ring rundt Joshua French før domsavsigelsen

Fredag vil Kabondo legge fram den signerte utgaven av rapporten i retten slik at aktor Katenda Nkulu og forsvarer André Mwila kan utveksle sine oppfatninger av den.

Kabondo er tydelig på at han oppfatter rapporten fra de norske legene som et bevis fra Frenchs forsvarere. Derfor vil dommerpanelet etter diskusjonen ta stilling til om retten skal utnevne egne sakkyndige.

– Da må vi må avvente deres rapport før vi eventuelt kan avsi en dom, sier Kabondo.

Han forteller at dommen etter drapsanklagen er ferdig skrevet, men at han som leder av tribunalet ikke kan avslutte saken før alle innspill er hørt og tatt med i vurderingen av konklusjonen.

Norske leger i fengselet

Torsdag slapp også de to norske legene Jens Brovold og Øivind Ekeberg inn i fengselet hvor de møtte nordmannen.

– De norske legene har i dag fått tilgang til Joshua French i fengselet. At kongolesiske myndigheter gir adgang til ham kun én dag etter at legene kom på plass i Kinshasa, er positivt, sier ministerråd Jon Otto Brødholt som er utsendt fra den norske ambassaden i Angola.

Les også: French har fått legetilsyn, men må bli i fengselet

UD vil gi ytterligere kommentarer om besøket eller hvilke rammer de to spesialistene arbeider innenfor. Heller ikke helsesituasjonen for French blir kommentert.

– Vi understreker at det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for Frenchs helse, sier Brødholt.

Overføres

Dommer Kabondo sier det er flere spørsmål som kan ha betydning for utfallet av rettsprosessen. Spørsmålet om tilregnelighet for French på den tiden Tjostolv Moland døde er ikke diskutert, men Kabondo sier at retten må legge til grunn at den tiltalte var det, når ikke annet er nevnt.

Tidligere har Frenchs forsvarer, André Mwila sagt at det trolig ikke finnes penger i fengselsvesenet til å overføre French til noe sykehus.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus