Meny

Lagmannsretten omgjør Klomsæt-dom

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett har omgjort Oslo tingretts frifinnelse av Sigurd Klomsæt for å ha lekket dokumenter fra 22. juli-etterforskningen.

– Dette er nedslående og meget overraskende, sier Sigurd Klomsæt i en kommentar til NTB.

– I en sak hvor politiets hovedvitne er tatt i uriktig forklaring på vesentlige punkter, hvor sikkerhetsopplegget er beskrevet som katastrofalt og hvor flere vitner hevder at det umulig kan være jeg som har gjort dette, har retten ikke engang funnet at det er «rimelig tvil», mener han.

– Opp til pressen

Klomsæt mener det nå er opp til pressen og til redaktørene i de seks mediene som publiserte bildene å se hva dette betyr for kildevernet. Han mener pressen har blitt lurt og har latt seg misbruke.

– Jeg vil innstendig oppfordre mediene til å gjøre en ny vurdering av hvilken informasjon de kan gi retten. De kan fortsatt avkrefte meg som mulig kilde, uten å peke på deres egentlige kilde, sier Sigurd Klomsæt.

Les også: Politiet anker Klomsæt-saken

Klomsæt var tiltalt for å ha lekket etterforskningsdokumenter fra 22. juli-saken til pressen. Politiet mente han var ansvarlig for at bilder av Anders Behring Breivik ble publisert på flere nettaviser kort tid etter at Klomsæts sekretær hentet en CD med taushetsbelagt materiale på Politihuset i Oslo.

Men i Oslo tingrett ble Klomsæt frifunnet. Tingretten kom med skarp kritikk av en politietterforskning som retten mente ikke holdt mål, verken faglig eller juridisk.

Politiet anket dommen inn for lagmannsretten.

Vanskeliggjorde etterforskning

Onsdag ble det klart at Borgarting lagmannsrett har funnet Sigurd Klomsæt skyldig i tiltalen om lekkasjer av dokumentene til pressen. Han er idømt en bot på 24.000 kroner.

– Sigurd Klomsæt var klar over at han ikke kunne gi fra seg dokumentene til pressen, og at lekkasjer skapte problemer for politiets arbeid med saken. Han var også klar over at mange fornærmede og etterlatte opplevde gjengivelse fra lekkede politidokumenter som belastende. Det er ikke tvilsom at hans handlemåte innebar et markert og alvorlig brudd på hans tjenesteplikter, heter det i dommen.

Les også: Klomsæt frifunnet i lekkasjesaken

Lekkasjene skal ha funnet sted i februar 2012 og førte til en rekke medieoppslag basert på dokumentene. Først 5. mars ga politiet samtykke til publisering fra dokumentene da tiltalen mot Anders Behring Breivik var tatt ut.

Statsadvokat Kristian Jarlen sier han er tilfreds med avgjørelsen til lagmannsretten. Han mener lagmannsretten hadde en grundigere sak å ta stilling til enn dommerne i tingretten.

– Grundigere sak

– Det har vært ført flere vitner og saken har vært bredere lagt opp. Det har også vært bevis i lagmannsretten som ikke var tilgjengelige i tingretten. Dommen i lagmannsretten er grundigere og går i større grad inn i sakens realiteter enn det som var tilfelle i tingretten, sier Jarlen til NTB.

Han mener dommen er viktig, og særlig av to grunner.

– Det er en stor belastning for fornærmede, pårørende og andre vitner at det de forklarer blir spredt videre til uvedkommende. De skal kunne føle trygghet i å gi informasjon til politiet. For det andre er det viktig at politiets arbeid ikke blir vanskeliggjort gjennom lekkasjer av slik karakter. Det er viktig for politiet å få straffesaker så godt opplyst som mulig, sier han.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus