Krekar-kompis arrestert for terror

En 54 år gammel danske ble tirsdag arrestert for oppfordring til terror. Mannen skal flere ganger ha besøkt Mulla Krekar som for tiden sitter fengslet i Kongsvinger for trusler. Foto: NTB scanpix
En 54 år gammel danske ble tirsdag arrestert for oppfordring til terror. Mannen skal flere ganger ha besøkt Mulla Krekar som for tiden sitter fengslet i Kongsvinger for trusler. Foto: NTB scanpix

I dag ble den tidligere terrordømte Said Mansour igjen arrestert i Danmark. Den såkalte «Bokhandleren fra Brønshøj» skal flere ganger ha møtt Mulla Krekar i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi har pågrepet og siktet danske Said Mansour (54) for å ha oppmuntret til terror. I dag ble han fremstilt for retten i Fredriksberg, nå med fornavn Sam.

Mansour har tidligere sonet tre og et halvt år i fengsel for lignende forhold.

Han skal også flere ganger ha møtt Mulla Krekar i Norge.

Filmet på danskebåten

Den siktede dansken ble første gang kjent da han i 2003 ble arrestert etter å ha filmet sikkerhetsinstallasjonene ombord på ferga mellom København og Oslo.

- Said Mansour har hatt en del kontakt med Mulla Krekar i Norge. Mansour var i 1997 i Oslo for å lage et video-intervju med Mulla Krekar om situasjonen i Irak, som siden har vært en del av propagandamaterialet Mansour har sendt rundt i verden, har forfatter og journalist Morten Skjoldager tidligere sagt til Dagbladet.

Les også: Krekar kan havne i Tyskland

Danskene skal ha reagert etter tips fra britisk politi, og ble pågrepet tirsdag, opplyser politiet i København.

En talsmann opplyser at de har samarbeidet tett med London Metropolitan Police, som gjorde dansk politi oppmerksom på hvordan den pågrepne 54-åringen hadde brukte sosiale medier til å fremme sine synspunkter og oppfordringer til terror.

Nekter skyld

Said Mansour - bedre kjent som «Bokhandleren fra Brønshøj» - nekter seg skyldig, melder den danske avisen bt.dk som var tilstede i retten onsdag morgen.

I 2007 ble han dømt til tre og et halvt års fengsel for oppfordring til terror (løslatt i mars 2009).

Den tidligere terrordømte Said Mansour (54) ble i går nok en gang arrestert i Danmark. Han skal tidligere ha hatt møter med Mulla Krekar i Norge. Arkivfoto: NTB scanpixDen tidligere terrordømte Said Mansour (54) ble i går nok en gang arrestert i Danmark. Han skal tidligere ha hatt møter med Mulla Krekar i Norge. Arkivfoto: NTB scanpix

Les også: Mullah Krekar nekter samarbeid med PST om DNA-prøve

Gjennom sitt forlag Al Nur Islamic Information. Siden 1992 skal han ha utgitt materiale fra terrordømte og ulike al-Qaida-ledere.

54-åringen er født i Marokko, og regnes for å være sentral i det danske islamistmiljøet.

– Mansour har hatt kontakt med den øverste ledelsen i al-Qaida og vært nevnt i terrorsaker verden over, fortalte Skjoldager i 2009.

I politiets siktelse av ham understrekes båndene til al-Qaida og forherligelsen av blant annet terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

I tillegg legger en vekt på «forherligelse af fremtrædende danske jihadister» og «trusler om drab på jøder, trusler mod navngivne danske statsborgere og opfordringer til at tilslutte sig Al-Nusra fronten for Al Qaeda i den syriske borgerkrig», heter det i politiets siktelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus