Meny

Aksla-drapet: Skulle overta Møre og Romsdal

Akslafjellet i Ålesund tirsdag morgen. Steven (Paco) Dan Danielsen (24) er tiltalt for drapet på Anja Weløy Aarseth på Aksla-fjellet i Ålesund i august 2013. Aksla-saken startet i Ålesund tinghus tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalte i Aksla-saken har i politiavhør sagt at gjengen han leder har som mål å overta hele Møre og Romsdal.

I ett av politiavhørene forklarte han at han var leder for den kriminelle, amerikanske banden MS-13s forgrening i fylket. Før de kunne få full kontroll, måtte de først få bort MC-gjengene i Ålesund, har han opplyst.

Tiltalte ville ikke forklare seg tirsdag til tross for gjentatte anmodninger fra dommeren. Dermed ble aktors opplesning av politiavhør stående som tiltaltes versjon av voldtekten og drapet.

Med ansiktet gjemt under en stor, burgunderrød caps satt Steven Dan Danielsen (24) med bøyd hode og hørte statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim metodisk lese opp de fem politiavhørene som ble gjort med ham etter at han ble pågrepet og siktet for drapet på høyskolestudenten Anja Weløy Aarseth (21).

Les også: Aksla-drapet: - Det var business

– Det var business

Det første avhøret ble gjort om kvelden samme dag som han ble pågrepet 4. september i fjor. Da han ble spurt om hvorfor han drepte 21-åringen, svarte han:

– Det var business. Drapet var fort unnagjort. Det var bare for å tjene noen penger. Det er bare å være på rett sted til rett tid.

Etter å ha hørt på sine egne avhør i nær halvannen time, tok tiltalte hetten på jakken sin over capsen, noe han gjentatte ganger ble bedt om ikke å gjøre av dommeren og hver gang etterkom motvillig.

Les også: Aksla-drapet kan ende med forvaring

I håndjern

Utpå dagen dukket tiltalte opp med håndjern etter en rettspause. Tallet på politibetjenter som fulgte ham hadde også økt fra tre til fem.

– I utgangspunktet ønsker ikke politiet å bruke håndjern på tiltalte. Han ytret selv ønske om å bruke håndjern, og vi var redd for at han ville være utagerende hvis vi ikke gjorde det, sa innsatsleder Joachim Olsvik i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Dette skjedde før moren (56) til hans tidligere samboer, ekssamboeren (22) og mor til deres felles tre år gamle datter og ekssamboerens søster (20) skulle vitne i retten.

Håndterte datteren bra

Moren forklarte at han aldri hadde penger og sjelden snakket sant. Hun mente også at han to ganger hadde stjålet penger fra henne. Hun sa at hun tenkte det var han som hadde utført drapet.

På spørsmål fra forsvarer Per Herman Thori-Aamot sa hun at håndteringen av den lille datteren hans har vært bra og at hun ikke har hatt noen krangling med ham.

Begge hennes døtre oppga at de var hjemmeværende. Ekssamboeren sa at tiltalte hadde en narkotikagjeld på 8.000 kroner på det tidspunktet ransforsøket og drapet fant sted.

Den yngste søsteren forklarte i avhør med politiet at tiltalte virket stresset da hun oppsøkte ham noe over midnatt natt til 29. august virket han stresset og ville ha sex med henne, noe hun avslo. Hun sa også at hun aldri har opplevd ham som voldelig.

Les også: Tiltalen etter Aksla-drapet klar

Ville fritas

Etter lunsj ba tiltaltes forsvarer om at hans klient ble fritatt fra å være til stede under resten av saken.

– Han er ikke i form til å stille opp. Han føler at situasjonen har forverret seg, det går på hans psykiske helse. Jeg vil be retten vurdere om han kan fritas fra oppmøte, sa Thori-Aamot.

Aktor påpekte at det er viktig at tiltalte er til stede i salen, spesielt fordi han har forklart seg ufullstendig i avhør. Både statsadvokaten og bistandsadvokaten er bekymret for at en eventuell dom vil kunne oppheves på grunn av saksbehandlingsfeil dersom tiltalte ikke er til stede.

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen og de to meddommerne påla tiltalte å være i salen.

– Det legges vekt på at han må høre de bevisene som er anført mot ham. Retten vil fortløpende vurdere tiltaltes situasjon, sa tingrettsdommeren.

Ropte om hjelp

I avhør forklarte han at folk hadde gått forbi ved siden av stien på Aksla og at Anja Weløy Aarseth forsøkte å rope på hjelp, men at han holdt for munnen hennes. Om selve drapet sa tiltalte i avhør at døden inntraff raskt.

Under hele opplesningen satt foreldrene til avdøde og hørte på de tidvis rystende og usammenhengende forklaringene Danielsen har gitt til politiet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus