Meny

– Politifolk frikjennes for unødig maktbruk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansatte i politiet som burde ha vært dømt for vold i tjenesten, blir frikjent av domstolene, mener Spesialenheten for politisaker.

I 2013 ble hele 460 politifolk anmeldt for grov uforstand i tjenesten, men antall dømte er null, melder NRK.

– Vi har en del frifinnelser i saker der vi mener det har vært brukt ulovlig makt. At det forekommer kan vi trygt legge til grunn, sier leder Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker til kanalen.

– Vi snakker om et knippe saker, og i de sakene har vår vurdering ikke vært i overensstemmelse med rettens vurdering, sier han.

Spesialenheten behandlet totalt 1481 anmeldelser i fjor mot 1233 i 2011, noe som tilsvarer en økning på 20 prosent. De fleste sakene ble henlagt under behandling, mens 81 anmeldelser førte til forelegg eller tiltale.

Presthus sier til NRK at det er personer som har operativ tjeneste, som er i direkte kontakt med publikum som blir anmeldt.

– Det er nok gjerne mer tjenestens art som avgjør om de blir anmeldt, forteller Presthus.

– Jeg har erfart selv at det kan friste å ta i litt ekstra av og til etter at en person har provosert voldsomt. Da gjelder det å tenke seg om to ganger fordi vi representerer en etat og ikke oss selv, sier innsatsleder i Rogaland politidistrikt, Ola Vigesdal Oftedal til NRK.

I Sverige ble en politikvinne mandag dømt for unødig makbruk og mishandling. Se videoen fra Sverige her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus