– Politifolk frikjennes for unødig maktbruk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte i politiet som burde ha vært dømt for vold i tjenesten, blir frikjent av domstolene, mener Spesialenheten for politisaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2013 ble hele 460 politifolk anmeldt for grov uforstand i tjenesten, men antall dømte er null, melder NRK.

– Vi har en del frifinnelser i saker der vi mener det har vært brukt ulovlig makt. At det forekommer kan vi trygt legge til grunn, sier leder Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker til kanalen.

– Vi snakker om et knippe saker, og i de sakene har vår vurdering ikke vært i overensstemmelse med rettens vurdering, sier han.

Spesialenheten behandlet totalt 1481 anmeldelser i fjor mot 1233 i 2011, noe som tilsvarer en økning på 20 prosent. De fleste sakene ble henlagt under behandling, mens 81 anmeldelser førte til forelegg eller tiltale.

Presthus sier til NRK at det er personer som har operativ tjeneste, som er i direkte kontakt med publikum som blir anmeldt.

– Det er nok gjerne mer tjenestens art som avgjør om de blir anmeldt, forteller Presthus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har erfart selv at det kan friste å ta i litt ekstra av og til etter at en person har provosert voldsomt. Da gjelder det å tenke seg om to ganger fordi vi representerer en etat og ikke oss selv, sier innsatsleder i Rogaland politidistrikt, Ola Vigesdal Oftedal til NRK.

I Sverige ble en politikvinne mandag dømt for unødig makbruk og mishandling. Se videoen fra Sverige her: