Meny

Denne fisken kan kjøre bil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akvariebil-prototype tar nettet med storm. Lar fisken selv bestemme hvor den vil kjøre.

Nederlandske forskere har utviklet en teknologi som kan gi uante muligheter til gullfisker å utforske verden utenfor akvariet.

Se fisken kjøre bil i videoen øverst i artikkelen.

– Vi kom opp med ideen til å lage «Fisk på hjul», fordi vi ønsket å lage noe som illustrerer mulighetene ved datasyn-teknologi. Vi kom da på ideen med at med datasyn kan også dyr få muligheten til å styre elektroniske enheter. Den beste måten å vise dette på, var å la fisk få muligheten til å kjøre sitt eget akvarium, hvor de enn måtte ønske å dra, sier Thomas de Wolf ved Studio Diip til ABC Nyheter.

Datasyn-teknologi

Akvariebilen består i hovedsak av motoren til en radiostyrt bil, en akvarietank, et kamera og en liten datachip. Kameraet filmer gullfisken i akvariet og registrerer hvor den beveger seg. Datachipen sender signalene videre og dirigerer den radiostyrte bilen til å kjøre i samme retning som fisken svømmer. Dermed er det fisken som bestemmer hvor bilen kjører.

Se også: Her kjører hamsteren lastebil

– Vi bygget prototypen, som kan ses i filmen og fortsatte med å teste og utvikle den helt til fisken klarte å kontrollere bilen. Vi er fortsatt ikke sikre på om fisken i det hele tatt er klar over hva den faktisk gjør, sier han.

Stor interesse

De Wolf opplyser også at etter de har latt fisken kjøre en liten stund, flytter de den alltid tilbake til et normalt akvarium med planter og filtre, for å ikke stresse fisken for mye.

Les også:  Den førerløse bilen er rett rundt hjørnet

Etter at firmaet la ut presentasjonsvideoen på YouTube fredag i forrige uke, har oppmerksomheten rundt prosjektet skutt fart. Store internasjonale medier som britiske Daily Mail og Huffington Post har allerede skrevet om oppfinnelsen.

– Hvis folk viser nok interesse i prosjektet er det mulig vi kan finansiere et prosjekt for det åpne marked en gang i fremtiden, sier de Wolf.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus