Meny

Aksla-drapet: – Det var business

Aktor Ingvild Thorn Nordheim og tiltaltes forsvarer Per Herman Thori-Aamot under Aksla-saken. Steven (Paco) Dan Danielsen er tiltalt for drapet på Anja Weløy Aarseth på Aksla-fjellet i Ålesund i august 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalte i Aksla-saken ville ikke forklare seg i rettssaken tirsdag til tross for gjentatte forespørsler fra dommeren. Dermed ble aktors opplesning av politiavhør stående som tiltaltes versjon av voldtekten og drapet.

Med ansiktet gjemt under en stor, burgunderrød caps satt Steven Dan Danielsen (24) med bøyd hode og hørte statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim metodisk lese opp de fem politiavhørene som ble gjort med ham etter at han ble pågrepet og siktet for drapet på høyskolestudenten Anja Weløy Aarseth (21).

Det første avhøret ble gjort om kvelden samme dag som han ble pågrepet 4. september i fjor. Da han ble spurt om hvorfor han drepte 21-åringen, svarte han: – Det var business. Drapet var fort unnagjort. Det var bare for å tjene noen penger. Det er bare å være på rett sted til rett tid.

Etter å ha hørt på sine egne avhør i nær halvannen time, tok tiltalte hetten på jakken sin over capsen.

Les også: Aksla-drapet kan ende med forvaring

Ropte om hjelp

Tiltalte sa i avhør at han ikke kjente offeret, men sa samtidig at han hadde fått noen navn han skulle undersøke. Og at drapet på en måte var planlagt.

– Det var meningen at jeg skulle drepe henne. Jeg ønsket heller at hun aldri kom. Adrenalinet tok over, forklarte han.

Han sa også at folk hadde gått forbi ved siden av stien på Aksla og at Anja Weløy Aarseth forsøkte å rope på hjelp, men at han holdt for munnen hennes.

Danielsen, som da var 23 år, har forklart at det var et slags oppdrag og at han fikk en lapp med navn på en fest. Samtidig har han opplyst at han søkte opp navn på internett der han fant bilder av vedkommende.

– Jeg spanet litt. Hun gikk jo på skole og av og til kunne du se henne, har han forklart.

Om selve drapet sa tiltalte i avhør at døden inntraff raskt.

Under hele opplesningen satt foreldrene til avdøde og hørte på de tidvis rystende og usammenhengende forklaringene Danielsen har gitt til politiet. Innimellom holdt de hverandre trøstende i hendene.

Les også: – Siktede ringte 20 minutter etter drapet

Politivakt

Steven Dag Danielsen ankom rettssalen i Ålesund tinghus tirsdag formiddag fulgt av tre politibetjenter. Iført caps, hettejakke, rød T-skjorte og med kortklipt hår satte den tiltalte seg ned ved siden av sin forsvarer Per Herman Thori Aamot. 24-åringen virket sliten og tilsynelatende uinteressert, men snakket jevnlig med sin forsvarer.

På motsatt side satt aktor i saken, Ingvild Thorn Nordheim, bisitter fra politiet Håkon Moan, bistandsadvokat Einar Råen og avdødes foreldre.

Presis klokka 9.30 satte tingrettsdommer Kjetil Gjøen i gang saken flankert av meddommerne Berit Sørland Wennersberg og Arve Einang på sin høyre side og varadommer Per Jan Vinje på sin venstre.

På gulvet foran dommeren satt de to sakkyndige i saken, psykiaterne Terje Tørrissen og Michael Setsaas, som fredag ettermiddag vil avgi sin forklaring.

Også en rekke medstudenter av Anja Weløy Aarseth hadde tatt plass på tilhørerbenkene.

Les også: Politiet: Anja ble kvalt og seksuelt misbrukt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus