Ekslege vedgår dop og sex, hevder det var frivillig

Han ble dopet ned og voldtatt i en leilighet da han var 17 år, hevder en ung mann i Oslo tingrett. En nesten 38 år eldre ekslege hevder alt var frivillig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg erkjenner ikke skyld på noen av punktene, sa den 57 år gamle tidligere legen etter å ha hørt aktor lese tiltalen mot ham da straffesaken startet i Oslo tingrett mandag.

Les bakgrunn: – Lege dopet ned og voldtok unge menn

Tiltalen omfatter en rekke beskrivelser av hvordan den tidligere legen serverte unge gutter og menn drinker iblandet flunitrazepam, virkestoffet i det som på folkemunne er kjent som voldtektsdopet Rohypnol. Deretter forgrep han seg på dem, ifølge tiltalen.

Han vedgikk imidlertid at han ved et tilfelle blandet en cocktail av sprit og flunitrazepam. Den serverte han til en 17 år gammel gutt og kameraten hans. De drakk frivillig fra shotglass, framholdt 57-åringen i retten.

Ifølge den nå 18 år gamle mannen ble han nær lammet, og var helt ute av stand til å motsette seg voldtekten han hevder han ble utsatt for kort tid senere.

– Jeg forklarte dem at denne blandingen kunne bidra til å redusere seksuelle hemninger. Jeg opplevde at han og jeg hadde frivillig sex, sa tiltalte.

Måtte lukke dørene

18-åringens versjon er ikke uventet diametralt motsatt. Da han skulle gi Oslo tingrett sin forklaring som fornærmet i den relativt omfattende overgrepssaken, måtte tiltalte flytte seg inn i tolkeavlukket bakerst i rettslokalet og vinduet tildekkes med gråpapir. Ifølge bistandsadvokat Birgit Vinnes ville 18-åringen ikke være i stand til å forklare seg for åpen rett, slik at hele hans forklaring mandag ettermiddag foregikk bak lukkede dører.

– Han var 17 år gammel og du 55 år gammel, hva fikk deg til å tenke at han ville ha sex med deg, spurte Vinnes tiltalte da 18-åringen var ferdig.

– Ingenting, svarte den tidligere legen, som hevdet han ikke hadde tanke på sex da han gikk på soverommet og la seg ved siden av gutten

Omstendighetene gjorde ham «seksuelt stimulert».

Tidligere straffedømt

Som vanlig i overgrepssaker, er bevisbildet også i denne saken først og fremst utgjort av fornærmedes forklaringer. I tillegg kommer biologiske prøver som viser at 18-åringen og en 23 år gammel mann som forklarte seg for retten tidligere mandag hadde flunitrazepam i kroppen. 57-åringen er straffedømt flere ganger siden 1978, blant annet for å ha stjålet smertestillende morfinpreparater fra kreftpasienter på 1980-tallet. Mannen er i tillegg tidligere dømt for seksuelle overgrep mot unge i Sverige, også her skal han ha dopet ned ofrene.

– Vi ønsker ikke å foregripe saken med å gå i detalj, men det vil bli bevisførsel opp mot tidligere domfellelser, sier statsadvokat Johan Øverberg til NTB.

57-åringen har ikke jobbet som lege på mange år, og hadde ikke noe lege-pasient-forhold til noen av de fornærmede.

«En liten, rød shot»

Den 23 år gamle mannen som var først ut av til sammen elleve fornærmede forklarte at han ikke ante hva som skjedde før han våknet og omtåket og naken i sengen til 57-åringen. Han fortalte at han fikk servert «en liten, rød shot» før han og kameraten skulle dra hjem fra et nachspiel i leiligheten til tiltalte.

Han klarer bare å fremkalle små glimt av hukommelse, og har bare fornemmelser av konkrete seksuelle handlinger. De sterkeste fornemmelsene er eksplisitt beskrevet i tiltalens først punkt; seksuell handling mot en bevisstløs person.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus