Mulig prislapp på beredskapssenter: Tre milliarder kroner

BEREDT: Justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård (til høyre) vil ha beredskapssenteret på Alnabru. Samtidig utreder de andre steder i tilfelle det ikke lar seg gjennomføre. Foto: Kristine Brunmark / ABC Nyheter
BEREDT: Justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård (til høyre) vil ha beredskapssenteret på Alnabru. Samtidig utreder de andre steder i tilfelle det ikke lar seg gjennomføre. Foto: Kristine Brunmark / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektøren vil ikke forhaste arbeidet med nytt beredskapssenter: – Det er et stort samfunnsansvar å sette i gang et byggeprosjekt til 2,4 - 3 milliarder kroner, sier Odd Reidar Humlegård til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nytt beredskapssenter
  • Behovet for et beredskapssenter har fått forsterket politifaglig og politisk fokus etter terrorangrepet 22.juli 2011.
  • Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) har gitt Politidirektoratet (POD) i oppdrag å lede arbeidet med å etablere et nytt beredskapssenter for politiet, og POD har bedt Statsbygg stå som byggherre for oppdraget
  • Senteret som er planlagt lokalisert på Alna, skal sikre en samlokalisering av helikoptertjenesten, beredskapstroppen og hundetjenesten – herunder bomegruppen - i Oslo politidistrikt, og skal foruten spesialarealer for de enkelte operative enhetene, også inneholde felles arealer for møteroms- og kantinefasiliteter, drifting av senteret, treningsfasiliteter, skytebaner, biloppstillingsplasser for operativt kjøretøy samt felles administrasjon.
  • Bygget på Alnabru er planlagt til 34.000 kvadratmeter.

Kilde: Statsbygg

I sin siste oppdatering av byggeprosjektet, skriver Statsbygg i dag at senteret tidligst kan ferdigstilles i løpet av 2019 grunnet nær en dobling av arealet.

Vedtaket om å bygge et nasjonalt beredskapssenter på Alnabru la Stoltenberg-regjeringen frem i Stortingsmeldingen om terrorberedskap etter 22. juliterroren.

Hensikten var å gi beredskapsstyrkene på 200 personer bedre treningsmuligheter, og legge til rette for bedre ressursutnyttelse og raskere utrykning. Planlagt ferdigstillelse: 2017.

Les også: – Må drive skytetrening på fritiden

Forsinket

Men i begynnelsen av januar uttalte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) at det hele var forsinket, og at det vil ta lengre tid. Etter at Politidirektoratet (POD) overtok prosjektet, har det anslåtte behovet for kvadratmeter økt fra 18.600 til 34.000 kvadratmeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beredskapssenteret er ikke utsatt. Det gjennomføres i tråd med den prosessen som var lagt opp fra den forrige regjeringen, faktisk, sier Anders Anundsen til ABC Nyheter.

– Samtidig som vi gjennomfører en KVU (konseptvalgutredning, red. anm.) for å se på alternativer parallelt i tilfelle det konseptet, som var dårlig utredet fra den forrige regjeringens side, ikke kan gjennomføres. Så sørger vi for at det ikke blir en forsinkelse hvis det mot formodning ikke skulle gå på Alnabru, sier justisministeren, og understreker:

– Så det er det motsatte – det er for å sikre fremdriften - dette blir gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

60 millioner til «skisseprosjekt»

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier de jobber for fullt med beredskapssenteret, som skal huse politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen, hundetjenesten og bombegruppen.

– Prosjektet har fått 60 millioner kroner til dette skisseprosjektet. Det utredes også alternativer eller kompenserende løsninger, sier Humlegård, og forklarer at 16-17 tomter er utredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både justisministeren og Politidirektoratet ønsker seg Alnabru – selv om det blir forsinket.

– Den nasjonale beredskapen blir best ved å følge det prosjektet. Jeg er enig i at vi nå må ta oss tid til å utrede dette grundig, slik at vi kan stå for dette som koster 2,4 til 3 milliarder kroner – og som bygges for to generasjoner frem i tid. Vi MÅ ikke rushe det, sier Humlegård, og understreker:

– Det er viktigere å få en riktig beslutning, riktig plassering og riktig funksjonalitet enn at det er ferdig ett år før eller senere.

– Skjønner du at folk er utålmodige?

–Jeg er en av dem som jobber aller mest med dette her. Man må ikke betvile at vi er utålmodige. Men det vi må tenke på er: «Hvordan skal vi rådgi regjeringen til å bruke disse pengene på en best mulig måte for den nasjonale beredskapen?».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delt løsning alternativ

– En mulighet er å bygger deler på Alnabru, og treningsfasiliteter et annet sted. Vi skal ha en samlokalisering av de nasjonale bistandsressursene. Bare med helikopter og treningsfasiliteter blir dette på over 30.000 kvadratmeter. Da strekker vi tomta til det ytterste, sier Humlegård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er Alnabru din favoritt?

–Ja, slik bildet ser ut i dag, er det det. Men vi trenger mer kunnskap om hvordan det blir seende ut der oppe. Det er arealbegrensninger. Dagens regjering og vi har bedre kunnskap om begrensningene og kostnadsdriverne der oppe, enn det man hadde da man tok beslutnignen. Da var utgangspunktet 18.000 kvadratmeter. Det er et stort samfunnsansvar å sette i gang et byggeprosjekt til 2,4-3 milliarder kroner.

Justisminister Anundsen sier:

– Det blir beredskapssenter så fort som overhodet mulig. Det skal få den lokaliseringen som er best, og det konseptet som er best, sier Anundsen, og legger til at begge prosessene er meldt til Stortinget.

– Vi kjører KVU (konseptvalgutredning) med eventuelle alternativer for ikke å tape tid hvis det viser seg at det arbeidet den forrige regjeringe har gjort viser seg å være så dårlig som det kan hende det er, sier Anders Anundsen.

Les også :Etablerer ny avdeling for beredskap