Meny

Fordømmer mishandling av ukrainsk aktivist

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukrainske aktivisten Dmytro Bulatov hevder han ble korsfestet og ytterligere torturert etter å ha blitt bortført i forrige uke. Saken vekker internasjonal fordømmelse.

Dmytro Bulatov er en framtredende aktivist i protestene mot president Viktor Janukovitsj, og han har blant annet organisert flere av de store demonstrasjonene i Kiev de siste månedene.

Han forsvant 23. januar, men dukket plutselig opp igjen på ukrainsk TV fredag, sterkt forslått og med blodige klær. Han fortalte at han hadde blitt bortført, fått bind for øynene, blitt torturert og deretter dumpet i en skog.

– De korsfestet meg, spikret meg, kuttet av øret mitt og kuttet meg i ansiktet, fortalte Bulatov til TV-kanalen Kanal 5.

Han fortalte at han etter å ha blitt dumpet i skogen, klarte å ta seg til en landsby i nærheten der han fikk hjelp. Han fortalte også at han ikke vet hvem som bortførte ham, men at kidnapperne snakket med russisk aksent.

Opposisjonsleder Vitaly Klitsjko, som fredag besøkte Bulatov på et sykehus i Kiev, anklager regjeringstro folk for å stå bak bortføringen og mishandlingen av Bulatov.

– Det som er gjort mot Dmytro, er ment å skremme alle borgere som er aktive i protestene, sa Klitsjko.

Les også: Lov om amnesti for demonstranter vedtatt i Ukraina

Fordømmer

Mishandlingen av Bulatov skapte raskt internasjonal fordømmelse. EUs utenrikssjef Catherine Ashton ba fredag myndighetene i Ukraina om umiddelbart å stanse angrep rettet mot aktivister.

– Jeg er rystet over de åpenbare tegnene på tortur og den ondskapsfulle behandlingen som Bulatov har vært utsatt for, sa Ashton.

Amnesty International kaller mishandlingen av Bulatov for en barbarisk handling og krever at den må etterforskes.

FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay sier organisasjonen nå ber om en etterforskning av kidnappinger og tortur i Ukraina.

– Dødsskvadroner

Nyheten om Bulatov vekker også voldsom harme blant protestbevegelsen i Ukraina. Den regimekritiske journalisten Vitalij Portnikov sier at Bulatov-saken «beviser at dødsskvadroner nå opererer i Ukraina».

Politiet i Kiev bekrefter ifølge den ukrainske nettavisen Ukrainskaya Pravda at Bulatov var sterkt forslått og hadde kutt i det ene øret, og at de har innledet etterforskning av saken. Det er også satt ut politivakter på sykehuset der Bulatov nå er innlagt.

Ifølge avisen skal politiet være fornærmet over at Bulatov ikke tok kontakt med dem etter å ha sluppet fri fra sine kidnappere
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus