Så lite har Norge gjort med klimautslippene

De norske klima­utslippene må kuttes med 12 millioner tonn innen 2020, dersom man ikke tar med skogtiltak. Foto: colourbox.
De norske klima­utslippene må kuttes med 12 millioner tonn innen 2020, dersom man ikke tar med skogtiltak. Foto: colourbox.

Det skal mye til om Norge skal klare å kutte klimautslippene like mye som lovet. Få av de viktigste tiltakene er i gang, og utslippene går ikke ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stolt miljø- og utviklingsminister Erik Solheim hadde pyntet seg i sin fineste­ stas – grønn skjorte med striper og grønt slips med innslag av gull og blått.

Klimakur

Flere års tverretatlig arbeid hadde resultert i den omfattende rapporten Klimakur – en smørbrødliste av tiltak som sa hvordan Norge kunne klare å kutte utslippene så mye som Stortinget hadde vedtatt.

– Så vidt meg bekjent er det intet annet land som har gjort en så grundig gjennomgang av hva man nasjonalt kan gjøre for å få ned utslippene på alle områder, både samferdsel, energiforsyning, olje og industri, sa han, og erklærte at Klimakur var «en rapport i verdensklasse».

Utredningen viste at man må gjennomføre alle tiltak med kostnader opp til 1500 kroner per tonn for å nå målet partiene på Stortinget har blitt enig om i to klimameldinger.

Problemet nå fire år etter festfremleggingen i det daværende Klima- og forurensningsdirektoratets lokaler på Helsfyr er at svært få av pillene i Klimakuren er fortært.

En gjennomgang Teknisk Ukeblad har gjort – med hjelp fra Miljø­direktoratet, Oljedirektoratet, Zero, Cicero og Naturvernforbundet – avslører at mange av de viktigste tiltakene ikke har kommet i gang.

Torsdag kom nye tall fra Statistisk Sentralbyrå som viste at utslippene står på stedet hvil i 2012.

Les også: Miljøvernministeren vil ha debatt om de norske utslippene

Tregt i petroleum

Norge ligger særlig bakpå i petroleums­industrien. Denne sektorens såkalte utslippsintensitet, altså hvor mye den produserer i forhold til utslippene, er samlet sett det samme som i 1990, viser utslippstallene fra SSB.

Klimakur utredet her tiltak som samlet kunne redusere utslippene med 5,5 millioner tonn CO2 årlig, ti prosent av de samlede norske­ utslippene. Elektrifisering kunne kutte 4,6 millioner tonn og CO2-rensing 600.000 tonn.

«Månelandingen» på Mongstad var i utgangspunktet regnet med i bunnlinjen, siden allerede politisk vedtatte tiltak ikke skulle tas med blant de nye tiltakene i «kuren».

Så da den rødgrønne regjeringen skrinla prosjektet med rensing i fullskala i fjor høst, rygget petroleumssektoren bakover fra startstreken­ i kappløpet om å kutte utslippene frem mot 2020.

Elektrifisering kan gi utslippskutt som transportsektoren bare kan drømme om, og blir i Klimakur omtalt som et av de viktigste­ tiltakene for at Norge skal klare sine klima­mål.

Dersom man skulle fått tilsvarende utslippskutt i transportsektoren, måtte regjeringen begynt å lefle med dobling og tredobling av bensinprisene, viser tallene i Klimakur­rapporten.

Dog har det oppstått problemer også her . Det pågår en hektisk og intens dragkamp om elektrifisering av den såkalte Utsirahøyden i Nordsjøen. Her skal feltene Johan Sverdrup, Gina Krog, Edvard Grieg og Ivar Aasen bygges ut, og Stortinget har ønsket kraft fra land.

Konseptvalget for det desidert største feltet­, Johan Sverdrup, har imidlertid blitt utsatt fra desember 2013, til en gang i første kvartal i år.

Statoil og partnerne har funnet ut at kostnadene for fellesløsningen for kraft fra land har økt betraktelig – noe som kan tyde på at det kun er Sverdrup som vil få en slik løsning.

Les også: Edvard Grieg-plattform ikke forberedt på elektrifisering tross krav fra myndighetene

Ikke overraskende

Nestleder Kari Elisabeth Kaski i Zero er ikke overrasket over resultatene i gjennomgangen­ Teknisk Ukeblad har gjort av Klimakur.

– Den rødgrønne regjeringen har gjort en altfor svak klimajobb, mener Kaski.

Hun hevder at utslippene vil øke frem mot 2020 hvis denne politikken fortsetter, stikk i strid med hva Stortinget har blitt enig om. Det vil være alvorlig for en Høyre/Frp-regjering­ som har sagt at den skal styrke Klima­forliket.

Kaski understreker at det har skjedd posi­tive ting under de rødgrønne, slik som de vellykkede virkemidlene for å øke antall elbiler.

Noen flere tusener nye elbiler enn man hadde trodd, blir imidlertid lite sammen­lignet med en større elektrifisering som kunne gitt kutt tilsvarende utslippene fra 400.000 biler.

Både Zero og Naturvernforbundet mener den rødgrønne regjeringen har vært for opptatt av kvotekjøp i stedet for nasjonale kutt.

– Kvotesystemet ligger med brukket rygg i Europa, og utløser verken tiltak eller ny teknologi, sier nestleder Kaski i Zero.

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener den rådende ideologien hos de to største partiene, Arbeiderpartiet og Høyre, har skylden:

– Det har vært en ensidig tro på at kvote­systemet vil løse problemet. Systemet kunne ha fungert, men da måtte taket på utslipp i EU vært satt lavere. Nå er det billig å forurense, og kvotesystemet står i veien for de nødvendige tiltakene.

Les også: Her er verdens nye utslippsverstinger

Bare nok en rapport

Nedgangen i utslippsintensitet for landet samlet sett siden 1990 skyldes i hovedsak at tjenesteytende sektor har vokst, mens industrien har krympet de siste årene, ifølge SSB. Teknologisk utvikling i industrien står for en mindre del av reduksjonen i klimautslipp per produserte enhet.

Haltbrekken fryktet allerede da Klimakur ble lagt frem, at dette skulle bli nok en rapport som endte i den nedstøvede skuffen med dokumenter som viser hvordan Norge kan redusere sine utslipp.

– Siden 1992 var det lagt frem 6,5 kilo offentlige utredninger om hvordan klimautslippene kunne kuttes. Nå ser det ut til at det har kommet en kilo til, uten at man har kommet videre denne gangen heller. Det er tragisk, mener han.

Både Naturvernforbundet og Zero tror det kan være mulig å nå målet for 2020 dersom myndighetene handler raskt.

– Da må man starte med de tiltakene som er lettest å gjennomføre og får størst effekt. Elektrifisering av sokkelen er viktig, og vi må ha et karbonfangstanlegg innen 2020, sier Kari Elisabeth Kaski.

Les også: Kald CO2-fangst kan redusere prisen med 30 prosent

Spiser ikke hele menyen

Politisk rådgiver Jens Frølich Holte i Klima- og miljødepartementet påpeker til politikernes forsvar at Klimakur var å anse som en meny med ulike tiltak.

– Det har aldri vært meningen at man skal gjennomføre alle tiltakene i Klimakur, på samme måte som man ikke bestiller alle rettene i en meny, påpeker han.

Regjeringen har bedt Miljødirektoratet om å kartlegge hvordan Norge ligger an til å nå klimamålene il 2020, samt se på mulige tiltak.

– Vi vil for eksempel utarbeide krav om at nye offentlige kjøretøy skal bruke teknologi som gir null utslipp eller lave utslipp. Det samme gjelder nye drosjer, ferjer, rutebåter og dieseltog, når det finnes slik teknologi, sier den politiske rådgiveren.

Et annet tiltak er å øke avkastningen på klima- og teknologifondet, for å stimulere til teknologiutvikling.

Les også: - Sats videre på klimakvoter, dere!

Elektrifisering viktig

– Hvor viktig blir det å få i gang elektrifiseringsprosjektene som nevnes i Klimakur?

– Elektrifisering er et viktig klimatiltak. Enkelte av prosjektene er imidlertid også kostbare og er utfordrende av andre grunner, som for eksempel begrensninger i nettkapasitet, sier Frølich Holte.

– Hvor viktig blir det å få i gang karbonfangstprosjektene som nevnes i Klimakur?

– Det er avgjørende at verden lykkes med fangst og lagring av CO2. Det er derfor først og fremst viktig at teknologien utvikles så raskt som mulig og tas i bruk over hele verden i størst mulig grad, sier han.

Regjeringen lager nå en ny strategi for karbonfangst.

– Ambisjonen er et fullskalaanlegg på plass før 2020. Det er ambisiøst.

Les også:

Norge prøver å unngå rettssak om luftforurensning

Nytt verktøy beregner bærekraftighet for teknologi

Nå vil de gjøre mer ørken grønn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:35 – Et kupp for de rødgrønne å få Venstre med på laget07:30 FN kritiserer Iran for henrettelser av mindreårige07:18 Nedgang for Equinor i tredje kvartal07:15 Hovland med marerittrunde i Japan07:13 Milliardoverskudd for Norwegian07:11 Nordea nedskriver for milliarder og varsler sparerunde06:44 Norwegian og kinesisk bank sammen om nytt selskap som skal eie fly06:29 Thailands konge sparker flere embetsmenn06:27 Norge skal lede utvikling av helseberedskap ved terrorangrep i Europa05:54 Boligbyggingen i Oslo ned 60 prosent05:47 Republikanere hindret riksrettshøring i flere timer05:32 Dette skjedde i natt05:30 Putin lover storsatsing på Afrika04:48 Tidligere Nissan-topp ber om at saken mot ham droppes04:46 Aktor trakk tiltale om 20 år gamle overgrep mot halvsøster i Bergen04:30 Busser, butikker og skoler lammet av streiken i Bolivia03:57 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21 Store protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00 Medvind for motstandere av vindkraft02:28 Sjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21 Seksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46 Servitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27 Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg
Siste nytt
07:35Politikk– Et kupp for de rødgrønne å få Venstre med på laget07:30VerdenFN kritiserer Iran for henrettelser av mindreårige07:18NorgeNedgang for Equinor i tredje kvartal07:15SportHovland med marerittrunde i Japan07:13NorgeMilliardoverskudd for Norwegian07:11VerdenNordea nedskriver for milliarder og varsler sparerunde06:44PengerNorwegian og kinesisk bank sammen om nytt selskap som skal eie fly06:29VerdenThailands konge sparker flere embetsmenn06:27NorgeNorge skal lede utvikling av helseberedskap ved terrorangrep i Europa05:54NorgeBoligbyggingen i Oslo ned 60 prosent05:47VerdenRepublikanere hindret riksrettshøring i flere timer05:32NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenPutin lover storsatsing på Afrika04:48VerdenTidligere Nissan-topp ber om at saken mot ham droppes04:46NorgeAktor trakk tiltale om 20 år gamle overgrep mot halvsøster i Bergen04:30VerdenBusser, butikker og skoler lammet av streiken i Bolivia03:57NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21VerdenStore protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00NorgeMedvind for motstandere av vindkraft02:28PengerSjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21VerdenSeksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46NorgeServitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27VerdenTrudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus