Meny

Vi har neandertaler-gener

Modell av den forhistoriske neandertalermannen «N» ved neandertalermuseet i Mettmann i Tyskland. Arkivfoto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En femtedel av neandertalernes genetiske kode lever videre i moderne mennesker.

Sporene er en varig arv etter seksuelt samkvem mellom våre direkte forfedre og neandertalere for 65.000 år siden, melder The Guardian.

De siste neandertalerne døde ut for titusener av år siden, men store deler av deres genetiske kode finnes fremdeles i dagens mennesker. Selv om de færreste av oss har mer enn en håndfull neandertalergener bærer menneskeheten som helhet mer enn en femtedel av urmenneskenes DNA med seg, viser en ny studie.

Dermed kan forskerne undersøke omkring 20 prosent av neandertalernes genom (hele den arvemessige informasjonen til en organisme som er kodet i DNA, red.anm)

uten å måtte ty til fossiler. Arvestoffene stammer fra seksuelt samkvem mellom våre egne forfedre og neandertalerne de møtte i Afrika og Eurasia for omkring 65.000 år siden.

Les også: Neandertalere skal vekkes fra de døde

Benjamin Vernot og Joshua Akey ved Washingtonuniversitetet i Seattle gransket genomet til mer enn 600 mennesker fra Europa og det østlige Asia. De brukte siden dataanalyse til å finne genvarianter som tydet på at de stammet fra neandertalere.

Dermed fant de at de fleste ikke-afrikanere bærer mellom 1 til 3 prosent neandertaler-DNA, mens den totale mengden i moderne mennesker ligger på omtrent 20 prosent. Studien er omtalt i detalj i magasinet Science.

I en annen studie offentliggjort i tidsskriftet Nature heter det at mange av neandertalgenene i dagens mennesker brukes ved produksjon av keratin, et protein som brukes i hud, hår og negler.

Forskeren bak studien, David Reich, foreslår at moderne mennesker kan ha brakt videre slike gener som var bedre egnet for kalde miljøer, fordi de kan ha produsert mer eller tykkere hår eller tykkere hud.

Les også: Derfor døde neandertalerne ut

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus