Meny

– Ukraina på randen av borgerkrig

Demonstrantene i Kiev vil ikke gi seg før Ukrainas president har skrevet ut nyvalg. Her er en helsearbeider og en vakt som lar seg fotografere ved barrikadene som er satt opp ved området der det tidligere har vært kraftige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas tidligere president Leonid Kravtsjuk mener landet er på randen av borgerkrig, og at hele verden er klar over det.

Uttalelsen falt i debatten i nasjonalforsamlingen onsdag.

Kravtsjuk var den første presidenten i landet etter at Ukraina ble uavhengig av Sovjetunionen i 1991.

– Hele verden erkjenner, og Ukraina erkjenner, at landet er på kanten av borgerkrig, sa mannen som var president fra 1991 til 1994.

– Det er revolusjon. Det er en dramatisk situasjon der vi må opptre med største ansvar, sa han til de folkevalgte.

Les også: Ukraina overskygger toppmøte i Brussel

Representantene besvarte uttalelsen med stående ovasjon, og Kravtsjuk fortsatte med å ta til orde for at det må lages en plan som fører til at konfliktnivået trappes ned.

– Vi må senke konfliktnivået mellom partene og bli enige om en plan som løser konflikten. Vi må jobbe med denne planen skritt for skritt for å lette på konfliktnivået, sa han.

Amnesti

Onsdag skal de folkevalgte blant annet drøfte et eventuelt amnesti for flere titall fengslede demonstranter.

Opposisjonen krever at de løslates uten betingelser, mens myndighetene står fast på at demonstrantene ute i gatene først må rive ned barrikadene og forlate offentlige bygninger som de har okkupert.

De siste dagene har president Viktor Janukovitsj blant annet opphevet en omstridt lov som skulle sette en stopper for de omfattende demonstrasjonene. I tillegg har statsminister Mykola Azarov og hans regjering gått av.

Les også: Ukrainas statsminister går av

Men opposisjonen er ikke fornøyd og krever nyvalg. Nå er spørsmålet om myndighetene vil gi enda flere innrømmelser.

Ashton i Kiev

Tysklands statsminister Angela Merkel trappet onsdag opp støtten til provestlige demonstrantene ved å si at kravene deres er godt begrunnet og må lyttes til.

– Presset fra demonstrasjonene har ført til seriøse samtaler om nødvendige politiske reformer, sa Merkel da hun redegjorde for regjeringens utenrikspolitikk i nasjonalforsamlingen i Berlin.

Les også: Avgjørende dag for Ukraina

EUs utenrikssjef Catherine Ashton er onsdag ventet å ha samtaler med partene i Kiev. Det skjer dagen etter at Russlands president Vladimir Putin kritiserte utenlandsk innblanding i Ukraina. Under et toppmøte med EU i Brussel avviste han også at Russland har blandet seg inn i konflikten.

NATO-kritikk

Mens russerne har kritisert EU for utidig press på ukrainske myndigheter, mener EU at det er Russland som har presset nabolandet til å avstå fra en samarbeidsavtale med EU.

Les også: Ukrainsk minister truer med unntakstilstand

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentok denne kritikken onsdag. Han beklager at avtalen aldri ble signert som planlagt i november og levner ingen tvil om hva han mener er grunnen:

– Årsaken er velkjent: presset som Russland legger på Kiev, sier Fogh Rasmussen i et intervju med den franske avisen Figaro.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus