Hytteeier: – Jeg tror vi har vært heldige

FRA LUFTEN: Flere hytter i bygda Småværet i Flatanger brant tirsdag morgen. Hytten med sirkel rundt er familiehytten til Svein Arve Holand. Foto: Politiet
FRA LUFTEN: Flere hytter i bygda Småværet i Flatanger brant tirsdag morgen. Hytten med sirkel rundt er familiehytten til Svein Arve Holand. Foto: Politiet

Svein Arve Holand så flammene slå mot hytten sin i Flatanger. Utrolig nok ser den ut til å klart seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Flatanger

* Kystkommune ytterst på Namdalskysten i Nord-Trøndelag.

* Viktige næringer er landbruk, havbruk og turisme.

* Administrasjonssenter er Lauvsnes.

* 1. oktober 2013 var det 1.127 innbyggere i kommunen.

* Ordfører er Olav Jørgen Bjørkås (Sp).

* Kommunen har en samlet kystlinje på 85 km og har 1.084 øyer, holmer og skjær.

* Samlet flatemål er på 460,2 kvadratkilometer, av dette er 18,7 kvadratkilometer ferskvann.

* Hasvåg er ei grend som ligger ytterst på halvøya mellom Bølefjorden og Jøssundfjorden. Stedet Småværet ligger lenger vest.

(Kilde: Flatanger kommune, Wikipedia) (©NTB)

Hjemme i Namsos følger familien Holand storbrannen som herjer i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

– Jeg sitter her med kone og tre voksne barn. Det er utrolige bilder. Det er helt stille her og alle følger spent med, sier Svein Arve Holand til ABC Nyheter.

Etter å ha sett flammehavet herje rundt hytta i Småværet tirsdag morgen var han overbevist om at hytta ville brenne ned. Men i ettermiddag kom gladmeldingen.

Les også: – Vi vet ennå ikke om huset vårt står

– Vi hadde innstilt oss på at hytta kom til å brenne ned, men nå ser det ut til at den har klart seg etter at flammene slo mot veggene, sier han.

Pressevakt Marte Tronstad Dahl i Nord-Trøndelag politidistrikt til TV 2 at flere hus er berget.

– En av tjenestemennene våre har vært i luften og det er gledelig at det er bygninger som fortsatt er berget. Brannvesenet prøver å ta seg inn på området for å sørge for at det ikke brenner opp mot de bygningene som fortsatt står, sier Tronstad Dahl.

Direkte TV-bilder: Følg katastrofebrannen fra Flatanger her

Store materielle skader

Holand kjøpte hytten på grenda Småværet i Flatanger for tre år siden og har gjennomført omfattende restaureringer.

– Jeg overtok den fra min onkel. Det er lagt mye penger og tid i den, derfor er det vanskelig å se bildene av flammehavet rett ved hytten, sier han.

Holand ble først oppmerksom på den kraftige brannen da han møtte opp på jobb tirsdag morgen.

Les også: Se flammene fra lufta

– Da jeg fikk informasjon om at det brant ved hytten vår ringte jeg til en kollega som tok over vakten min slik at jeg kunne reise hjem. Jeg klarte ikke jobbe med uvissheten hengende over meg, sier han.

Det er ikke meldt inn dødsfall som følge av brannen.

– Det er godt at ingen har dødd. Hus og hytter er materielle skader kan man bygge opp med tiden, sier Holand.

Les også: Strøm- og telefonnettet ute av drift i Flatanger

BISTÅR: Redningsskøyta Harald V bistår lokalt politi- og brannvesen i brannen i Flatanger. Av egen sikkerhet måtte de gi opp kampen mot flammene. Foto: Redningsselskapet BISTÅR: Redningsskøyta Harald V bistår lokalt politi- og brannvesen i brannen i Flatanger. Av egen sikkerhet måtte de gi opp kampen mot flammene. Foto: Redningsselskapet

Alle fastboende evakuert

Brannvesenet går tirsdag ettermiddag inn i grenda Hasvåg for å forsøke å redde det som er igjen av bebyggelse.

Den kraftige vinden har gjort det umulig å sende brannmannskaper inn i området for å slukke og forhindre spredning til bygdene Hasvåg og Småværet.

Rundt klokka 12 tirsdag ble 139 bygninger i kommunen regnet som tapt, men det er gjort observasjoner av bygninger i Hasvåg som ennå ikke står i brann.

Alle fastboende er evakuert og i sikkerhet. Det er 33 fastboende personer i rundt 20 boenheter i brannområdet. I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Brannvesenet forsøker i ettermiddag å lage en sperre i nærheten av Askfjellet for å hindre at brannen sprer seg innover i landet.

Reaksjon: Ordfører: – Dette kan bli katastrofalt

Spredte seg raskt

Brannen startet i tettstedet Uran i Flatanger mandag kveld. Omkring klokken 22.30 fikk politiet melding om brannen som spredte seg raskt på grunn av kraftig vind.

Det har vært svært krevende forhold å jobbe i og på morgenkvisten måtte brannmannskapene trekke seg unna på grunn av vind og mye røyk.

– Det var så inferno at brannmannskapene bare måtte trekke seg unna, sa operasjonsleder Knut Reinsborg ved 01.20-tiden natt til tirsdag.

De 35 brannfolkene som har kjempet mot flammene måtte gi opp av hensyn til egen sikkerhet.

Personvernpolicy