Ukrainas statsminister går av

Ukrainas statsminister Mykola Azarov har gått av. Foto: NTB scanpix.
Ukrainas statsminister Mykola Azarov har gått av. Foto: NTB scanpix.

Ukrainas statsminister Mykola Azarov har gått av, noe opposisjonsleder Vitalij Klitsjko sier bare er et skritt på veien mot seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig er de omstridte anti-demonstrasjonslovene blitt opphevet.

– Jeg har tatt en personlig beslutning om å be presidenten i Ukraina akseptere min avskjed for å øke mulighetene for et politisk kompromiss og en fredelig løsning på krisen, sier statsministeren i en pressemelding.

– Regjeringen har gjort alt for å løse konflikten på fredelig vis, sier den avtroppende statsministeren, som tilføyer at regjeringen hans har vært nødt til å arbeide under «ekstreme forhold».

Han sier at det aller viktigste er å bevare Ukrainas enhet og integritet, noe som er langt viktigere enn personlige ambisjoner og planer.

Les også: Avgjørende dag for Ukraina

– Et skritt på veien

Opposisjonslederen Vitalij Klitsjko, tidligere verdensmester i boksing, mener at statsministerens avgang ikke er ensbetydende med seier.

– I flere måneder har vi sagt at det som skjer på gatene, også er resultatet av politikken til den nåværende regjeringen. Dette er ikke seieren, men et skritt mot seier, kommenterte Klitsjko.

Han leder partiet UDAR, ukrainsk for «slag».

Meldingen om Azarovs avgang kom i samme øyeblikk som nasjonalforsamlingen tirsdag innledet et ekstraordinært møte for å drøfte en rekke krav fra opposisjonen i et forsøk på å løse den politiske krisen.

Opphevet lover

Krisemøtet ble innledet med avspilling av nasjonalsangen og et minutts stillhet for de som har mistet livet i kampene mellom demonstranter og politi den siste tiden.

Nasjonalforsamlingen vedtok deretter å oppheve de omstridte lovene som myndighetene håpet skulle sette en stopper for de regjeringskritiske gatedemonstrasjonene i landet. Tilsidesettelsen av lovene ble vedtatt med stort flertall.

Det er ikke lenge siden den samme nasjonalforsamlingen, som domineres av Regionpartiet til president Viktor Janukovitsj, vedtok lovene. Det skjedde etter en hastebehandling i nasjonalforsamlingen i midten av januar.

Opposisjonen mener Ukrainas regjering med loven forsøkte å kneble sivilsamfunnet og samtidig få slutt på de omfattende demonstrasjonene.

Enighet

Opptakten til vedtaket i nasjonalforsamlingen tirsdag var et møte mellom protestlederne og Janukovitsj mandag.

Presidenten gikk da med på å sette lovene til side, noe som har vært et sentralt krav fra opposisjonen.

I en melding fra presidentskapet mandag kveld het det også at man var villig til å løslate et stort antall fengslede demonstranter, men bare hvis opposisjonen opphever barrikader og fjerner seg fra bygninger som er okkupert.

Personvernpolicy