Opposisjonen tilbudt regjeringsmakt i Ukraina

Video: TV 2
Video: TV 2
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president Viktor Janukovitsj tilbyr opposisjonen regjeringsmakt i et forsøk på å løse den politiske krisen i landet. Men opposisjonen vil ha presidentvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten kom med sitt tilbud i samtaler med de tre opposisjonslederne Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og Oleh Tjahnybok lørdag. Jatsenjuk ble tilbudt posten som statsminister, mens Klitsjko fikk tilbud om å bli visestatsminister og minister for humanitære saker.

Men opposisjonslederne er ikke fornøyde. De står fast på sitt krav om at presidentvalget må fremskyndes.

– Vårt krav er presidentvalg i år. Vi vil ikke bøye av, men samtalene fortsetter, sa Vitalij Klitsjko i en tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev lørdag kveld.

Lovendringer

I sitt tilbud til opposisjonen lover Janukovitsj også å vurdere endringer i Ukrainas grunnlov, enten gjennom en folkeavstemning eller gjennom et vedtak i nasjonalforsamlingen.

I dagens grunnlov har presidenten store fullmakter.

Janukovitsj har fra før varslet at han vil la nasjonalforsamlingen vurdere på nytt en omstridt ny lov som legger sterke begrensninger på retten til å demonstrere i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidenten er overbevist om at samarbeid med opposisjonen vil bidra til at landet forener seg og gjennomfører nødvendige reformer, sier justisminister Olena Lukasj.

Langvarige demonstrasjoner

Uroen i landet brøt ut i november i fjor da Janukovitsj bestemte seg for ikke å undertegne en samarbeidsavtale med EU.

Situasjonen tilspisset seg på nytt da nasjonalforsamlingen vedtok den nye demonstrasjonsloven, som i realiteten gjør det ulovlig å demonstrere slik opposisjonen har gjort de siste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag formiddag ble det meldt at enda en demonstrant er død etter å ha blitt skadd i sammenstøt med opprørspoliti. Den 45 år gamle mannen har vært innlagt på sykehus siden onsdag, men døde som følge av skader i lungene.

Dermed er i alt seks demonstranter døde i urolighetene, ifølge opposisjonens tall.

Anklager hverandre

Både opposisjonen og myndighetene anklager hverandre for å provosere frem mer uro. Ifølge innenriksdepartementet har demonstrantenes vakter knivstukket en politimann og tatt to andre til fange. Opplysningene blir avvist av opposisjonen, som ber politiet om ikke å provosere frem ny uro ved å spre «falske og farlige nyheter».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko sier at opposisjonen ikke har kontroll over de mest radikale elementene blant demonstrantene.

– Hendelsene i den ukrainske hovedstaden de siste dagene har vist at våre forsøk på å løse konflikten med fredelige midler, uten å ty til makt, fortsatt er nytteløse, sa ministeren lørdag.

Frykter strømbrudd

Også Ukrainas energiminister Eduard Stavytskij retter lørdag kraftig kritikk mot demonstrantenes metoder. Han hevdet at demonstranter med våpen hadde forsøkt å okkupere energidepartementet, og at hele landets energinettverk kunne ha brutt sammen hvis de hadde lyktes.

Fra før er rådhuset i Kiev og landbruksdepartementet okkupert av demonstranter.

Ifølge Zakhartsjenko vil politiet fra nå av behandle okkupantene samt demonstrantene som er igjen på Uavhengighetsplassen, som medlemmer av «ekstremistgrupper».

– Hvis det oppstår fare, vil vi bli tvunget til å bruke makt, advarer innenriksministeren.