Meny

Opposisjonen tilbudt regjeringsmakt i Ukraina

Video: TV 2

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas president Viktor Janukovitsj tilbyr opposisjonen regjeringsmakt i et forsøk på å løse den politiske krisen i landet. Men opposisjonen vil ha presidentvalg.

Presidenten kom med sitt tilbud i samtaler med de tre opposisjonslederne Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og Oleh Tjahnybok lørdag. Jatsenjuk ble tilbudt posten som statsminister, mens Klitsjko fikk tilbud om å bli visestatsminister og minister for humanitære saker.

Men opposisjonslederne er ikke fornøyde. De står fast på sitt krav om at presidentvalget må fremskyndes.

– Vårt krav er presidentvalg i år. Vi vil ikke bøye av, men samtalene fortsetter, sa Vitalij Klitsjko i en tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev lørdag kveld.

Lovendringer

I sitt tilbud til opposisjonen lover Janukovitsj også å vurdere endringer i Ukrainas grunnlov, enten gjennom en folkeavstemning eller gjennom et vedtak i nasjonalforsamlingen.

I dagens grunnlov har presidenten store fullmakter.

Janukovitsj har fra før varslet at han vil la nasjonalforsamlingen vurdere på nytt en omstridt ny lov som legger sterke begrensninger på retten til å demonstrere i Ukraina.

– Presidenten er overbevist om at samarbeid med opposisjonen vil bidra til at landet forener seg og gjennomfører nødvendige reformer, sier justisminister Olena Lukasj.

Langvarige demonstrasjoner

Uroen i landet brøt ut i november i fjor da Janukovitsj bestemte seg for ikke å undertegne en samarbeidsavtale med EU.

Situasjonen tilspisset seg på nytt da nasjonalforsamlingen vedtok den nye demonstrasjonsloven, som i realiteten gjør det ulovlig å demonstrere slik opposisjonen har gjort de siste månedene.

Lørdag formiddag ble det meldt at enda en demonstrant er død etter å ha blitt skadd i sammenstøt med opprørspoliti. Den 45 år gamle mannen har vært innlagt på sykehus siden onsdag, men døde som følge av skader i lungene.

Dermed er i alt seks demonstranter døde i urolighetene, ifølge opposisjonens tall.

Anklager hverandre

Både opposisjonen og myndighetene anklager hverandre for å provosere frem mer uro. Ifølge innenriksdepartementet har demonstrantenes vakter knivstukket en politimann og tatt to andre til fange. Opplysningene blir avvist av opposisjonen, som ber politiet om ikke å provosere frem ny uro ved å spre «falske og farlige nyheter».

Innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko sier at opposisjonen ikke har kontroll over de mest radikale elementene blant demonstrantene.

– Hendelsene i den ukrainske hovedstaden de siste dagene har vist at våre forsøk på å løse konflikten med fredelige midler, uten å ty til makt, fortsatt er nytteløse, sa ministeren lørdag.

Frykter strømbrudd

Også Ukrainas energiminister Eduard Stavytskij retter lørdag kraftig kritikk mot demonstrantenes metoder. Han hevdet at demonstranter med våpen hadde forsøkt å okkupere energidepartementet, og at hele landets energinettverk kunne ha brutt sammen hvis de hadde lyktes.

Fra før er rådhuset i Kiev og landbruksdepartementet okkupert av demonstranter.

Ifølge Zakhartsjenko vil politiet fra nå av behandle okkupantene samt demonstrantene som er igjen på Uavhengighetsplassen, som medlemmer av «ekstremistgrupper».

– Hvis det oppstår fare, vil vi bli tvunget til å bruke makt, advarer innenriksministeren.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus