D-dag i French-saken

Oppklaring av om Tjostolv Moland var blitt bedøvet av medikamenter eller ikke vil være nok for å kunne frikjenne Joshua French for drapet. Det håper forsvareren den norske rettsmedisineren vil gjøre fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag blir etter hva begge advokatene til Joshua French forventer, som en D-dag under drapssaken mot ham i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Da vil rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen fra Folkehelseinstituttet innta vitnevoksen og forklare for retten at norske og kongolesiske undersøkelser utfyller og ikke motsier hverandre.

Les også: Dommerens reaksjon i French-saken skal ha vært helt normal

Ett lite funn

Advokat Hans Marius Graasvold sier hele drapssaken egentlig dreier seg om å klargjøre hvorfor det ble funnet rester av det bedøvende midlet benzodiazepiner i Tjostolv Molands kropp.

– Det hele dreier seg om ett enkelt lite funn og detgjelder det beroligende middelet som kongoleserne fant spor av, men ikke Kripos, sier Graasvold til NTB.

FREDAG: Avokat Hans Marius Graasvold håper rettssaken mot Joshua French er ferdig fredag. Foto: NTB scanpixFREDAG: Avokat Hans Marius Graasvold håper rettssaken mot Joshua French er ferdig fredag. Foto: NTB scanpix

– Vi har sett at dommertribunalet og aktor har hengt seg veldig opp i mange andre ting. Det har etter min oppfatning ingen betydning, verken direkte etter indirekte, for skyldspørsmålet, sier advokaten videre.

Les også: – Dette er helt normalt

Litt komplisert

Stray-Pedersen har sammen med tre etterforskere fra Kripos ventet i over to uker på å få vitne. De var alle også med da dødsfallet ble etterforsket av norsk og kongolesisk politi i fellesskap i august i fjor. Da etterforskningen ble avsluttet var begge sider enige om at de så langt var enige om at det ikke forelå noe kriminelt bak Molands dødsfall på cella.

Det var imidlertid tatt et forbehold ettersom ikke alle de kjemiske prøvene var ferdigstilt på det tidspunktet. Forskjeller i analysemetoder førte senere til ulikt resultat, og mens Kripos fremdeles konkluderte med at ikke noe straffbart hadde skjedd, tok kongolesisk påtalemyndighet ut tiltale mot French om neddoping og overlagt drap.

– Det er blitt gjort litt ulike prøver, og den norske etterforskningen hadde tilgang til litt flere prøver. I tillegg er det også brukt forskjellige analysemetoder. Dette er litt komplisert, men ikke mer enn at det skal være fullt mulig å få retten til å forstå dette etter at rettsmedisineren har forklart seg, sier Graasvold.

Les også: French grillet om hvorfor han ventet med å varsle

Pedagogisk

Det er lagt opp til et omfattende pedagogisk opplegg hvor den norske legen vil gjennomføre en presentasjon av de to rapportene og forklare hvor ulikhetene ligger i de to rapportene. Samtidig vil også dommerne og aktoratet få hver sin kopi av presentasjonen. De to forsvarsadvokatene håper det vil overbevise panelet på de fem dommerne.

Da kan også saken være raskt overstått i etterkant, tror Graasvold. I tillegg til den norske legen skal det også føres tre eller fire andre vinter.

– Jeg håper hele rettssaken skal være ferdig i morgen. Aktor har jo allerede lagt fram mesteparten av sin prosedyre i begynnelsen, så han behøver vel ikke så mye mer enn det. Dette er på sett og vis en helt enkel sak som handler om ett bevis, så det behøver ikke ta så mye mer tid, sier Graasvold.

Personvernpolicy