Undring blant småkommuner:

- Hvorfor i all verden vil dere slå sammen kommunene våre?

- Vi er robuste nok i vår kommune. I en storkommune ville vi få 100 km til kommunesenteret, sier ordfører Monika Sande fra Beiarn.
- Vi er robuste nok i vår kommune. I en storkommune ville vi få 100 km til kommunesenteret, sier ordfører Monika Sande fra Beiarn.

- Vi trenger ikke kommunesammenslåing nå. Men vi trenger robuste kommuner i framtida, fikk Beiarn-ordfører Monika Sande høre av Høyres statssekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Dermed brøt diskusjonen løs om hva i all verden robuste kommuner er. Det er argumentet Høyre og Frp bruker for kommunesammenslåing - som møter betydelig motstand i Kommune-Norge.

- Vi har fått medisinen, men ikke beskjed om hva sykdommen er.

Det sier Beiarn-ordfører Monika Sande (Sp) til ABC Nyheter, etter å ha hørt statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet snakke om regjeringens varslede kommunereform.

Statssekretæren vedgikk på Fagforbundets og Lokalsamfunnsforeningens konferanse «Ny kommunereform - demokratireform eller statlig tvang?» at det i dag slett ikke er noen grunn til kommunesammenslåing.

Men kommunereform skal det bli.

Les også: – Vi skal ikke spare en krone på kommunereformen vår

Også Ap åpner for litt tvang

- Vi ønsker å rigge kommunene for å gi innbyggerne gode tilbud også i framtiden, sa Jardar Jensen.

Det fikk han tilslutning til av Arbeiderpartiets medlem i Stortingets kommunalkomite, Eirik Sivertsen.

- Også vi er for kommunereform, og vil bruke tvang bare hvis én kommune i et område stritter imot. Men prosessen regjeringen legger opp til, blir feil, framholdt han på konferansen.

Det fikk ordføreren i nordlandskommunen Beiarn til å ta ordet.

Les også: AUF vil tvinge småkommuner til å slå seg sammen

Ti mil til nytt kommunesenter

- Vi er ni kommuner i Salten og samarbeider på en rekke måter. Vår kommune har 1085 innbyggere. Men jeg tror ikke tilbudet hadde blitt bedre hvis kommunene i Salten slo seg sammen, sier Monika Sande og forteller:

- Vi ville fått 100 km til kommunesenteret i en storkommune hvis det ble lagt til Bodø, 80 km til Fauske. Bodø ville sitte med over 50 prosent av innbyggerne, som vil ha mindre enn 2,5 km til sentrum.

Flere psykologer til utkanten?

- Hvordan vil demokratiet i en slik storkommune bli? Hvilket gjennomslag vil vi i utkanten få? spør Sande.

- Jeg tror ikke at antall kommuner avgjør lokaldemokratiet. Derimot ser jeg det stadig svekkes på grunn av statlig styring og interkommunalt samarbeid. Robuste kommuner kan styre mer selv, framholder statssekretær Jensen.

Han og andre hevder også at det er vanskeligere å rekruttere fagfolk til små enn store kommuner.

- Vi får ikke flere jurister og psykologer til Beiarn om vi slår oss sammen. Vi er så robust som vi kan bli med våre 1085 innbyggere! sier Monika Sande derimot.

Les også: - Storkommuner er bedre for demokratiet enn kommunalt samarbeid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus