Meny

Navngir leger som reserverer seg mot abort og prevensjon

Et forslag som kan åpne for at leger kan reservere seg mot å henvise til abort, er ute på høring. Flere norske leger har stått frem og sagt at de av samvittighetsgrunner heller ikke vil sette inn spiral eller skrive ut p-piller. Nå navngir Legelisten.no leger som reserverer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legelisten.no legger ut informasjon om fastleger som ikke henviser til abort eller assistert befruktning, eller som nekter å skrive ut prevensjon. – Upålitelig informasjon, mener leder i Norsk forening for allmennmedisin.
Fakta om nye regler for legers reservasjonsrett:
  • Fastleger skal kunne reservere seg mot henvisning og behandling ved alvorlige samvittighetskonflikter knyttet til liv og død, først og fremst abort. Aktiv dødshjelp vil også være omfattet dersom dette skulle bli tillatt.
  • Forskrivning eller innsetting av prevensjon eller henvisning til assistert befruktning, er derimot ikke omfattet.
  • Fastlegen som reserverer seg, må ha inngått en skriftlig avtale med en kollega som forplikter seg til å ta imot de berørte pasientene.
  • Fastlegen skal også informere de berørte pasientene om at de kan henvende seg direkte til sykehuset uten henvisning fra fastlege.
  • Personer som står på listen til fastlegen skal kunne skifte til en fastlege som ikke har reservert seg, uten at dette regnes som et av de to skiftene de etter reglene kan gjennomføre per kalenderår.
  • Før kommunen inngår en avtale med en fastlege om reservasjon, må den forsikre seg om at det er andre fastleger i nærheten med åpne lister.
  • Fastlegen skal informere alle på sin liste om reservasjonsavtalen straks avtalen er inngått.
  • Kommunen skal sørge for at alle innbyggerne får informasjon om hvilke leger som til enhver tid har reservert seg slik at innbyggerne er kjent med det når de skal velge fastlege.

 

(Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet)

Denne uken sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut på høring et forslag til å endre regelverket slik at fastleger får anledning til å reservere seg mot å henvise sine pasienter til abort.

I løpet av de siste måneders debatt rundt dette temaet, har det kommet frem at flere fastleger allerede nekter å henvise til abort. Andre har stått frem og fortalt at de av samvittighetsgrunner ikke ønsker å skrive ut resept på p-piller eller sette inn spiral på sine pasienter. 

Helseminister Bent Høie har flere ganger understreket at den foreslåtte reservasjonsmuligheten kun vil omfatte henvisning til abort, ikke prevensjon eller henvisning til assistert befruktning.

Nå legger nettstedet Legelisten.no ut informasjon om leger som ikke vil henvise til abort og assistert befruktning eller bistå sine pasienter med den prevensjonen de ønsker.

Bakgrunn: Nettsted publiserer leger som abort-reserverer seg

– Vi legger ut dette nå fordi det har vært en debatt, det er en høring om å endre regelverket. Og debatten har vist at myndighetene ser mellom fingrene og aksepterer den praksisen som er i dag, med reservasjon mot abort, prevensjon og assistert befruktning. En del av dette kommer muligens til å bli formelt akseptert og lovregulert, da føler vi det er riktig å legge ut informasjon om hvem som reserverer seg, sier daglig leder i Legelisten, Lars Haakon Søraas, til ABC Nyheter.

Les også: Folk snakker pent om leger på anonymt nettsted

Baserer seg på tips

– Hvor henter dere informasjonen fra?

– Fra forskjellige kilder, men primært tips fra brukere og media. Vi har deretter ringt kommuner eller legekontorer hvor vi har fått tips at noen har reservert seg, for å sjekke informasjonen.

Han forteller at mange har henvendt seg til dem med ønske om at de skal legge ut informasjon om hvem som reserverer seg.

– Forskriften som er ute på høring omfatter kun rett til å reservere seg mot henvisning til abort. Dere går lenger i hva dere legger ut på deres nettsider. Hvorfor det?

Daglig leder i Legelisten.no, Lars Håkon Søraas, mener det er nyttig for brukerne at de legger ut informasjon om leger som reserverer seg mot aborthenvising eller å skrive ut prevensjon, selv om listen ikke er komplett. Foto: Legelisten.noDaglig leder i Legelisten.no, Lars Håkon Søraas, mener det er nyttig for brukerne at de legger ut informasjon om leger som reserverer seg mot aborthenvising eller å skrive ut prevensjon, selv om listen ikke er komplett. Foto: Legelisten.no

– Selv om det kun er aborthenvisning som er foreslått, så er det usikkert hva det ender på etter høringen. Vi offentliggjør det som vi oppfatter er akseptert praksis flere steder i Norge i dag. Selv om helseministeren sier at det er kun aborthenvisning som er aktuelt, så er det ikke sikkert det blir resultatet, svarer Søraas.

Les også: Høyre- veteran håper leger mister foreslått reservasjonsrett

– Upålitelig

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, mener informasjonen som legges ut på nettstedet verken er nyttig eller pålitelig:

– Dette er jo litt i tråd med det Legelisten har vært tidligere, upålitelig. Det er tilfeldig hva og hvilke leger som meldes inn, så slik jeg ser det er informasjonen verken representativ eller nyttig, sier hun til ABC Nyheter.

Hun mener imidlertid at dersom myndighetene går inn for at fastleger skal ha mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, så vil informasjon til pasientene være viktig.

– Hvis man går inn for reservasjonsadgang så er det en forutsetning at det er tilgjengelig informasjon om hvem som reserverer seg mot å henvise til abort. Men da må den gis i pålitelige form og publiseres i offentlig regi, mener Marit Hermansen.

Les også: – Folk sulter etter informasjon om fastleger

– Ikke perfekt, men nyttig

– UPÅLITELIG: Marit Hermansen som er leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener informasjonen Legelisten.no legger ut ikke er represtativ eller nyttig. Hun mener informasjon om hvem som reserverer seg, dersom loven åpner for det, bør komme fra myndighetene. Foto: Legeforeningen– UPÅLITELIG: Marit Hermansen som er leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener informasjonen Legelisten.no legger ut ikke er represtativ eller nyttig. Hun mener informasjon om hvem som reserverer seg, dersom loven åpner for det, bør komme fra myndighetene. Foto: Legeforeningen

Søraas svarer på kritikken ved å understreke at de alltid kvalitetssikrer tipsene, ved å ta kontakt med kommunene eller det aktuelle legekontoret før de publiserer informasjon på nettsidene.

– Dersom det likevel ligger feil informasjon ute på våre sider er det bare å ta kontakt, så endrer vi det, sier han.

– Er det problematisk at oversikten deres ikke er komplett?

– Vi mener at selv om vi ikke har en komplett liste, så lager vi en god infokilde på dette området, som er nyttig for våre brukere. Vi vil aldri få perfekt liste når vi baserer oss på tips, men tilbakemeldingen så langt er at dette er det mange som synes er nyttig, sier daglig leder i Legelisten.no til ABC Nyheter.

Nylig begynte nettstedet å legge ut refs som norske tannleger har fått fra Statens helsetilsyn. Det resulterte i at en pasient oppdaget at tannlegen han gikk til behandlet pasienter uten autorisasjon.

Les mer: Tannlege behandlet uten autorisasjon, avslørt av pasient

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus