Meny

French: Jeg fant Moland død på badet

Etter ti dagers utsettelse er saken der Joshua French står tiltalt for drapet på medfange og kamerat Tjostolv Moland i gang igjen tirsdag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joshua French forklarte dommerne i militærdomstolen i Kinshasa hvordan han fant sin venn Tjostolv Moland død på badet etter at de tidligere på kvelden hadde drukket seg fulle.

Følg rettssaken live her:

Retten ble satt i Ndolo-fengselet like før klokka 11 tirsdag formiddag, to timer på overtid. Joshua French ble ført inn i rettssalen, iført en turkis og oransje fangedrakt. Han virket tydelig mer opplagt og skjerpet enn under forrige rettsmøte for knappe to uker siden.

Nordmannen er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, som i august i fjor ble funnet død i cella som de to nordmennene delte i fengselet i Kinshasa.

Legeerklæring

Etter at flere nye dokumenter ble lest opp for retten, deriblant en legeerklæring som konkluderer med at French er fysisk og mentalt frisk, ble French bedt om å fortelle retten om sitt forhold til Moland og hva som skjedde i timene før og etter at Moland ble funnet dld.

– Tjostolv Moland var min venn, det er alt jeg vil si, svarte French. Han fikk blant annet spørsmål om de to kranglet mye.

– Ikke mer enn hva som er normalt mellom venner, svarte French.

Les også: Kripos-etterforskere forberedt på alt i French-saken

Drakk vodka

French fortalte at de to først hadde spist middag og at de begynte å drikke vodka som Moland hadde fått smuglet inn i fengselet. Dette var noe de pleide å gjøre fredager og lørdager fra tid til annen.

– Jeg tror vi var ganske fulle begge to, forklarte French.

Nordmannen forklarte at de to drakk vodka i flere timer og så en film før de gikk og la seg i køyesengen som de delte på cella. Ifølge French viste imidlertid Moland tegn på at han ikke følte seg bra og ikke var helt seg selv.

French forklarte at han sovnet, men at han deretter våknet av at Moland sto opp, men at han selv sovnet igjen. Etter en stund våknet imidlertid French igjen og gikk inn på badet der han fant kameraten død.

Høy promille

Dommeren ba French forklare hvordan han fant Moland.

– Jeg la ikke merke til alt for jeg ble mest opptatt av å forsøke å redde livet hans, sa French, tydelig berørt. Han sa videre at han fikk tatt Moland ut av badet og forsøkte å se etter tegn til liv.

– Etter å ha sjekket at det ikke var tegn til liv, satte jeg han opp i en mer ærbar posisjon, og det var slik han senere ble funnet, sa French.

Moland hadde en promille på 2,7 da han døde. Etter å ha obdusert Moland, konkluderte Kripos at det ikke forelå noe kriminelt bak nordmannens dødsfall. Kongolesisk politi mener imidlertid at Moland ble kvalt av French, blant annet fordi det ble funnet spor av beroligende midler i magen til Moland.

Norsk forsvarer protesterte

Frenchs bistandsadvokat Hans Marius Graasvold mente tolkingen under rettssaken var for dårlig, og ville konferere med Frenchs kongolesiske advokat Marie André Mwila. Det falt ikke i god jord hos dommer Serge Kabondo, som tydelig irritert truet med å kaste Graasvold ut av rettssalen dersom han avbrøt retten flere ganger.

Rettssaken ble utsatt 10. januar på grunn av tolkeproblemer. Den nye tolken som var på plass tirsdag, var bedre enn den forrige, men Graasvold mente likevel at det var mange viktige nøkkelord som ikke kom fram i oversettelsen.

Stort norsk oppbud

Graasvold får ikke selv forsvare French i retten, det er det hans kongolesiske forsvarer Marie André Mwila som gjør.

Men norske myndigheter er til stede i rettssalen, deriblant spesialutsending Kai Eide i tillegg til flere norske diplomater samt etterforskere og rettsmedisinere fra Kripos.

Også Frenchs mor Kari Hilde French er til stede i rettssalen. Hun har vært i Kongo i flere uker for å forsøke å støtte og hjelpe sønnen så godt hun klarer. Det er også et stort norsk presseoppbud.

Joshua French er både norsk og britisk statsborger, og også den britiske konsulen Edwards Roberts er til stede under rettssaken.

Fakta om Joshua French og Kongo-saken

* Joshua French, født 7. april 1982, er norsk og britisk statsborger. Han ble kjent med Tjostolv Moland da de begge tjenestegjorde i Telemark Bataljon. De to startet et sikkerhetsselskap i Uganda etter at de forlot Forsvaret.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. French ble pågrepet 9. mai mistenkt for drapet. To dager senere ble også Moland pågrepet. Begge nektet straffskyld.

* 8. september 2009 ble de to funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte dem begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men bare Moland ble dømt for selve drapet.

* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

* Før jul i 2011 ble de to overført til det militære fengselet Ndolo i Kinshasa.

* Norske myndigheter har flere ganger vært i samtaler med kongolesiske myndigheter, med mål om å få overført nordmennene til Norge.

* 18. august ble Tjostolv Moland (32) funnet død i fengselscellen han delte med French. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord

* 9. desember blir Joshua French tiltalt for å ha drept kameraten. Rettssaken mot French startet 7. januar 2014, men ble avbrutt etter kort tid grunn av tolkeproblemer. Senere ble saken utsatt ytterligere på grunn av Frenchs helse, men tirsdag 21. januar startet rettssaken opp igjen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus