Voldelige protester mot protestforbudet i Kiev

Opp mot 100.000 demonstranter skal ha trukket på gatene i Ukrainas hovedstad Kiev søndag. Det oppsto sammenstøt mellom noen demonstranter og politiet. Foto: Gleb Garanich / Ruters / NTB scanpix
Opp mot 100.000 demonstranter skal ha trukket på gatene i Ukrainas hovedstad Kiev søndag. Det oppsto sammenstøt mellom noen demonstranter og politiet. Foto: Gleb Garanich / Ruters / NTB scanpix

President Viktor Janukovitsj lover å gå i samtaler med opposisjonen etter nye alvorlige sammenstøt mellom demonstranter og politi i Ukrainas hovedstad Kiev.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Presidenten forsikrer at han mandag vil danne en komité med representanter fra presidentens administrasjon, regjeringen og opposisjonen for å finne en løsning på krisen i landet, sier opposisjonspolitikeren og tidligere boksemester Vitalij Klitsjko.

Janukovitsj og Klitsjko møttes i presidentpalasset Mezjygirja sent søndag kveld.

Mellom 100.000 og 200.000 deltok tidligere søndag i markeringene på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev mot loven som ble signert fredag av president Viktor Janukovitsj.

Vannkanoner

Utover ettermiddagen og kvelden oppsto det sammenstøt mellom utbrytere fra demonstrasjonen og uropolitiet i byen. Politiet ble angrepet med køller, og demonstrantene forsøkte å velte og greide etter hvert å sette fyr på flere av politiets busser som var satt opp for å sperre gaten mot parlamentsbygningen.

Politiet brukte tåregass, vannkanoner og elektriske våpen for å spre demonstrantene da det ble gjort forsøk på å storme bygningen.

Over 20 politimenn ble skadd i sammenstøtene, flere av dem alvorlig. Minst ni av demonstrantene ble skadd ifølge AFP.

Splittet opposisjon

Den mest kjente opposisjonspolitikeren Vitalij Klitsjko, som var en av hovedtalerne under markeringene tidligere søndag, ba demonstrantene stoppe volden og angrepet på politiet.

Demonstrantene tok ikke hensyn til dette, og fortsatt å angripe politiet med stein og fyrverkerier.

Klitsjko selv ble sprayet ned med et pulverapparat.

Opposisjonen i Ukraina viser splittelse, og særlig yngre er utålmodige og mener endringene går for sakte.

– Vi trenger en leder som viser vei til seier i dag, sier Dimitrij Bulatov, en av personene som stadig tar ledelsen i gatedemonstrasjonene, ifølge DPA.

Russland

Ukraina har vært preget av voldsomme protester og demonstrasjoner de siste månedene. De raser mot myndighetenes nye linje, der en tilnærming til EU har stanset opp til fordel for å bevare det historisk tette forholdet til Russland.

De nye lovene i Ukraina medfører blant annet forbud mot telt og høyttalere på offentlige steder. Overtredelse av dette kan straffes med store bøter eller 15 dager i fengsel. Lovene ble hastebehandlet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus