Obama vil ha slutt på overvåkning av statsledere

Det vil ikke lenger være anledning for USA til å avlytte allierte utenlandske ledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har gjort det klart for etterretningstjenesten at så lenge det ikke foreligger helt nødvendige årsaker til det, så skal ikke statsledere blant våre allierte og venner overvåkes, sa Barack Obama.

I en tale fredag redegjorde han for en rekke endringer i aktiviteten til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Les også: Obama vil endre overvåkningspolitikken

Imøtegår kritikk

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff har reagert sterkt på avsløringer om at NSA har overvåket dem. Rousseff avlyste et statsbesøk til USA i fjor i protest.

Obama krever at all overvåking skal være innenfor grunnlovens grenser, personvern og privatliv skal respekteres i større grad for utlendinger, og industrispionasje kan bare skje dersom dette beskytter USAs nasjonale sikkerhet.

Presidenten sier seg enig i kritikken om NSA har hatt for frie tøyler i sin innsamling av telefon- og metadata som inneholder detaljer om telefonnummer og varighet, men ikke samtalens innhold.

– Jeg tror kritikerne har et poeng når de påpeker muligheten for misbruk når privat informasjon samles inn på denne måten. Jeg tror vi trenger en ny tilnærming. Jeg vil derfor be om at vi får en overgang fra dagens program for innsamling av metadata, og får etablert en mekanisme som oppfyller behovet vi har på området uten at myndighetene bli sittende på informasjonen, sa Obama.

Les også: EU: Et skritt i riktig retning, Obama

Strammer tøylene på NSA

Presidenten har bedt statsadvokat Eric Holder og NSA om å komme med innspill om alternative måter å oppbevare data i 60 dager.

Obama vil også be Kongressen etablere en selvstendig kontrollkomité for overvåking av etterretningsaktiviteten i utlandet.

Videre må NSA-agenter få tillatelse fra en domstol før de kan få adgang til data på en spesifikk person, for eksempel i en anti-terroretterforskning. NSA vil dessuten bare få adgang til metadata på personer knyttet til en terrormistanke.

Blant endringene Obama også foreslår skal teleselskapene kunne gjøre allmennheten kjent med hvilke data amerikanske myndigheter ber om.

Les også: Assange mener Obama ikke lover noen ting

200 millioner meldinger

USAs overvåking har fått massiv kritikk etter avsløringene til den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden. Snowden er i dag spionsiktet og lever i eksil i Russland.

Senest torsdag ble det kjent at NSA har samlet inn 200 millioner tekstmeldinger hver eneste dag over hele verden, ifølge dokumenter lekket av Edward Snowden.

Amerikansk etterretning skal også ha fått tilgang til informasjon om hundretusener av finanstransaksjoner. Obama håper tiltakene vil dempe misnøyen i deler av den amerikanske befolkningen og i verden ellers.

USAs president innledet pressekonferansen fredag med en historisk gjennomgang om landets etterretningstjeneste og hvordan dens rolle har forandret seg.

– Angrepet 11. september var et sjokk for vår etterretningstjeneste. Terrortruslene er av en annen art en vi har vært vant med, noe som har komplisert arbeidet. Dagens lovverk er heller ikke laget for innsats mot enslige terrorister i stedet for organisasjoner, sa Obama, men pekte samtidig på at det er vanskelig å finne balansen mellom nasjonens sikkerhet og borgernes personvern.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus