Norsk våpeneksport stuper

EKSPORT: Kongsberg Defence Systems mener de begynte å utvikle NSM så tidlig at de har 10-15 års forsprang på konkurrentene. Bildet er fra prøveskyting sammen med Polen i juni i fjor.
EKSPORT: Kongsberg Defence Systems mener de begynte å utvikle NSM så tidlig at de har 10-15 års forsprang på konkurrentene. Bildet er fra prøveskyting sammen med Polen i juni i fjor.

Men eksporten av bomber og granater øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdien av norsk våpeneksport gikk ned med over 400 millioner i 2013, men eksporten av bomber og granater økte fra litt over 800 millioner til en milliard.

Totalt endte den norske våpeneksporten på 2,1 milliarder kroner ifølge en oversikt som SSB publiserte i dag.

Det er første året siden 2004 vi eksporterte mest av bomber, granater, miner, rakketter og lignende. De tidligere årene har det vært våpen og våpendeler som har vært den største eksportvaren.

Men tallene lyver

SSB baserer sin oversikt på tolldeklerasjoner. De tar dermed ikke med alt materiellet som blir levert til NATO-allierte. I Stortingsmeldingen som tar utgangspunkt i Utenriksdepartementets oversikt, der også de inkluderer reperasjonshandel og tjenester, økte eksporten i 2012 med 18 prosent fra året før. Man kan regne med at verdien på eksporten er nesten er dobbelt så stor.

SSB opplyser også om at deres tall bare er basert på registrert eksport av våpen, ammunisjon og stridsvogner.

– Det tas dermed ikke hensyn til eventuell underrapportering eller illegal våpenhandel, som i mange land trolig er betydelig. Dette gjør det dermed vanskelig å si noe om Norges faktiske rolle på verdensmarkedet, skriver forskerne.

Økt eksport til USA

De tre største mottagerne av norske våpen i 2013, ut fra verdi, var USA, Sverige og Polen. Eksporten til USA økte med 79 millioner kroner fra 2012 til 2013 og endte på 567 millioner kroner. USA har lenge vært den største kunden for norske våpen, men 2013 er det første året siden 2008 at eksporten dit har økt. Eksporten til Sverige beløp seg til 334 millioner kroner, mens Polen endte på 295 millioner kroner. Dette er en oppgang på henholdsvis 223 og 47 millioner kroner.

Norsk Folkehjelp er kritiske til den økte eksporten av krigsmateriell til USA.

– Det er det som SSB sine grafer ikke viser som er det vi ønsker fokus på, sier rådgiver i Norsk Folkehjelp Ingvild Skogvold til ABC Nyheter.

Hun peker på rapporten fra Norsk Folkhjelp og Fagforbundet som viser at USA er det viktigste transittlandet for krigsmateriell fra Norge som havner i Israel.

– Norsk krigsmateriellindustri er på full fart inn i det amerikanske dronemarkedet, hvor Israel spiller en sentral rolle. Mange israelske selskap er underleverandører for de amerikanske dronene. Veksten i droneindustrien øker risikoen for uakseptabelt samarbeid mellom norske og israelske selskap, sier hun.

Frykter delene ender i Israel

De anbefaler norske myndigheter å følge utviklingen i dronemarkedet spesielt nøye.

– Nye grenseoppganger for uakseptabelt samarbeid mellom norske og israelske selskap er strengt nødvendig innenfor denne krigsmateriellsektoren. Disse grensene må kommuniseres tydelig fra den norske stat til norsk droneindustri.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet mener at Norge bør kreve re-eksportklausul for alt krigsmateriell som eksporteres, inkludert komponenter og deler, hvor mottaker av det norske krigsmateriellet kreves å garantere for at disse strategiske varene ikke skal ende opp i Israel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus