Solberg anbefaler ikke EØS til britene

Statsminister Erna Solberg (H) setter onsdag kursen for London for å møte statsminister David Cameron. Foto: Carina Johansen / Reuters / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) setter onsdag kursen for London for å møte statsminister David Cameron. Foto: Carina Johansen / Reuters / NTB scanpix

David Cameron har lovet britene en folkeavstemning om EU. Statsminister Erna Solberg anbefaler ham ikke EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nei, det kommer jeg ikke til å gjøre. Det har jeg vært tydelig på tidligere også, sier Solberg (H) før hun onsdag ettermiddag besøker Cameron i Downing Street i London.

– At Storbritannia med sin gamle imperiumstankegang skulle tenke å være medlem av en organisasjon som i utgangspunktet betød at mange lover og regler ble vedtatt andre steder og så implementert direkte, det tror jeg ikke er en aktuell sak for dem, sier Solberg til NTB.

Norge er et lite land med en åpen økonomi som er helt avhengig av EU-markedet, mens stormakten Storbritannia har en helt annen situasjon, har Solberg tidligere argumentert.

Norsk «faksdemokrati»

40 år etter at britene ble med i det europeiske samarbeidet, diskuterer de fortsatt om de skal trekke seg ut. Cameron har varslet en folkeavstemning, og han har brukt Norge som advarselen som skal overbevise britene om å bli i EU.

EØS er som å bli styrt fra Brussel via faks, advarer han.

– Vi har muligheten til å drive et godt politisk samarbeid med EU. Men jeg tror de som i den britiske debatten ser på Norges tilknytning, undervurderer hvor tett tilknyttet vi faktisk er mange av de lovene og reglene de selv irriterer seg over, sier Solberg.

Også for Norge vil det være bedre om britene holder seg i EU, mener hun.

– Vi er tjent med at det er land i EU som er opptatt av at ikke skal være et hurtigtog for mer fordypning av aktivitetene, men sørge for at det samarbeidet vi har i dag, fungerer bedre, sier hun.

Partner

Onsdagens besøk i London er Solbergs første som statsminister. Hun har møtt sin konservative meningsfelle Cameron flere ganger tidligere og beskriver ham som en politiker som er opptatt av samarbeid med det nordiske området.

Storbritannia er en viktig økonomisk partner for Norge. Britene henter rundt en firedel av gassbehovet sitt fra norsk sokkel, og Solberg påpeker også at «pensjonsfondet er solid plassert i London».

– Det har vært noen lyspunkter også i den britiske økonomien de senere årene. Storbritannias økonomi har betydning for Norge og har betydning for dragkraften fra Europa i årene fremover, sier hun om ett av onsdagens samtaletemaer.

Norsk energi

Samtidig diskuterer britene hvordan mulige forekomster av skifergass kan utvinnes fremover. De kan sitte på store forekomster, men Solberg tror uansett norsk gass har en fremtid i landet.

– Utgangspunktet er at Storbritannia kommer til å trenger mer energi i årene som kommer, de trenger mer elektrisitet i årene som kommer, sier Solberg.

Hun vil diskutere med Cameron hvilke rammebetingelser britene lager for energimarkedet. Statnett planlegger fortsatt å bygge en undersjøisk strømkabel til Storbritannia for energiutveksling.

Radikalisering

Også internasjonale spørsmål står på planen for de 40 minuttene Cameron og Solberg har satt av til praten i London.

Solberg håper blant annet hun kan ta med seg noen av britenes lærdommer om radikalisering.

– Vi har opplevd at norske statsborgere har reist til Syria, og frykten er at de kommer tilbake mer militante. Dette er noe britene har erfaringer med. Det er et tema jeg mener land i Europa bør snakke mer om, hvordan vi hindrer at eget lands borgere blir radikalisert, om det så er til høyreekstremisme eller islamsk fundamentalisme, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus