Maner til forsvar av Afrikas elefanter

Seks tonn elfenbein i form av ornamenter og støttenner ble nylig destruert av myndighetene i den kinesiske byen Dongguan. Dyrevernere roste Kina for på denne måten å sende et signal om at den omfattende handelen av slike varer er ulovlig. Kina er det største markedet for elfenbein som smugles ut av Afrika. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Seks tonn elfenbein i form av ornamenter og støttenner ble nylig destruert av myndighetene i den kinesiske byen Dongguan. Dyrevernere roste Kina for på denne måten å sende et signal om at den omfattende handelen av slike varer er ulovlig. Kina er det største markedet for elfenbein som smugles ut av Afrika. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Etterspørselen etter elfenbein er så stor at elefantene er i ferd med å utryddes i deler av Afrika. Norge må bidra mer for å redde den, mener WWF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Thailand kan norske turister få kjøpt smykker og små kunstverk utskåret av det eksklusive materialet.

Men suvenirenes forhistorie er brutal: På savannen ligger elfanter med halve hodet avskåret. Og den ulovlige jakten og smuglingen finansierer terrorgrupper og militser.

– Situasjonen er kritisk for den afrikanske elefanten. Men dette er også svært alvorlig for menneskene som lever i Afrika, sier leder av WWF Norge, Nina Jensen til NTB.

– Krypskytingen drives av bander og store kriminelle nettverk som skaper stor sosial uro og bidrar til krig, fortsetter hun, og påpeker at det er store penger å tjene, men lav risiko for å bli tatt.

Les også: Beslagla over 2,4 tonn elefantstøttenner

Snart forsvunnet

Situasjonen er spesielt alvorlig i Sentral-Afrika, hvor bestanden er redusert med minst 60 prosent på et tiår. I Vest-Afrika er dyrene nesten borte.

Til sammen er det rundt 500.000 elefanter i Afrika. Nå drepes det flere dyr enn det kommer nye til, og dermed er hele bestanden truet.

I midten av februar er Storbritannias statsminister David Cameron vert for et høynivåmøte om handel med truede dyrearter.

– Jeg håper utenriksminister Børge Brende planlegger å delta, og jeg håper han tar med seg en betydelig pakke med penger, sier Jensen.

Les også: Elefantmassakre krever 450 ofre

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at Brende dessverre ikke har tid til å delta på møtet. Kommunikasjonsansvarlig Svein Michelsen påpeker imidlertid at UD allerede støtter FNs miljøprogram og GRID Arendal, som begge jobber med vern av truede dyrearter. I 2013 var støtten på til sammen 120 millioner kroner.

Heller ikke Klima- og miljødepartementet planlegger å sende noen til London-møtet.

Ikke al-Shabaab

– Handelen med både elfenbein og neshorn-horn er en del av organisert kriminalitet som nører opp under konfliktene på kontinentet og hindrer utvikling, spesielt i Kongo og landene sør for Sahara, sier Christian Nellemann, som jobber for UNEP og GRID Arendal, til NTB.

Han har imidlertid lite til overs for en mye sitert rapport fra organisasjonen Elephant Action League, hvor det hevdes at somaliske al-Shabaab får 40 prosent av inntektene sine fra elfenbeinshandelen. Nellemann viser til at verken kartet eller regnestykket går opp. For å få slike inntekter måtte et betydelig større antall elefanter tas enn de har tilgang til i området hvor de opererer, påpeker han.

Les også: 200 elefanter slaktet ned

Jakter på hest

Nellemann snakker heller om andre grupper, som Seleka i Den sentralafrikanske republikk, og sudanske grupper som Janjaweed, krigere til hest. Det er slik ridende milits som fikk skylden for nedslakting av flere hundre elefanter i en nasjonalpark i Kamerun i løpet av en noen uker i 2012.

M23 i Kongo er dessuten involvert i den ulovlige elfenbeinshandelen, men Nellemann forteller at hogst og trekull er viktigere inntekter.

Han anslår at organiserte kriminelle verden over plyndrer for opptil 210 milliarder dollar.

– Det er dobbelt så mye som verdens samlede utviklingshjelp, sier han og mener derfor det er vel verdt å bruke ressurser på å bekjempe miljøkriminaliteten, som også frarøver stater inntekter fra skatt og turisme.

Statussymbol

Nellemann mener imidlertid at verdenssamfunnet er i ferd med å ta problemet på alvor. FN og Interpol bygger opp et samarbeid for å stanse plyndringen og smuglingen. Både USA og Kina har nylig destruert mange tonn ulovlig elfenbein.

Kina ansees å være det største markedet for elfenbein. Der er «det hvite gullet» både statussymbol og tradisjonell medisin.

Ifølge Nellemann er det en helt klar forbindelse mellom Kinas økonomiske vekst og økningen i etterspørselen etter elfenbein. Kinesisk skipsfart og utbygging av infrastruktur og havner i Afrika har lagt til rette for smuglingen.

Selv deltar Nellemann i opplæring av viltvoktere i Tanzania.

– Du må både beskytte elefantene der de er og ta bakmennene, konstaterer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus