15-åring som stanset selvmordsbomber hedres i Pakistan

Aitzaz Hassan hylles for å ha stoppet en selvmordsbomber fra å ha angrepet en skole i Pakistan. 15-åringen døde da terroristen sprengte seg utenfor skolen. Foto: Saqib Orakzai / Reuters / NTB scanpix
Aitzaz Hassan hylles for å ha stoppet en selvmordsbomber fra å ha angrepet en skole i Pakistan. 15-åringen døde da terroristen sprengte seg utenfor skolen. Foto: Saqib Orakzai / Reuters / NTB scanpix

Den 15 år gamle gutten som døde da han hindret en selvmordsbomber i å angripe en skole, får en av Pakistans høyeste utmerkelser. Samtidig hylles han av Malala Yousafzai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hans modige handling reddet livet til flere hundre elever og er et skinnende eksempel på tapperhet og patriotisme, sier statsminister Nawaz Sharif, som har godkjent utmerkelsen.

Den 15 år gamle skolegutten Aitzaz Hassan døde da en Taliban-terrorist utløste bomben idet han ble lagt i bakken av Hassan omtrent 150 meter fra en skole i Hangu-distriktet mandag.

Hylles av Malala

Nå tildeles Hassan den høythengende, sivile tapperhetsutmerkelsen Sitara-i-Shujaat. Bare en håndfull tenåringer er blitt hedret slik i Pakistan tidligere, blant dem Malala Yousafzai.

– Ved å ofre sitt eget liv hindret Aitzaz at hundrevis av uskyldige skoleelever ble drept. Jeg håper at hans offer vil hjelpe til med å bringe fred til mitt land og mitt folk, sier den 16 år gamle jenta.

Yousafzai ble verdenskjent etter at hun ble skutt i hodet av Taliban fordi hun kjempet for jenters rett til utdanning i Pakistan.

– Hans mot må aldri bli glemt, la den unge aktivisten til.

– En martyr

Familien til Hassan vil få overrakt utmerkelsen den 23. mars, på Pakistans nasjonaldag.

Det var politisjefen i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen som innstilte 15-åringen til utmerkelsen for hans «tapperhet og mot».

Guttens far, Mujahid Ali Bangash, sa til nyhetsbyrået AFP torsdag at han er stolt over sønnen sin.

– Aitzaz har gjort oss stolte ved å tappert avskjære selvmordsbomberen og med det redde livene til hundrevis av sine medelever. Jeg er glad for at sønnen min er blitt en martyr som ofret livet sitt for en edel sak, sier han.

– Mange kommer til meg for å uttrykke sin sympati. Jeg ber dem gratulere meg i stedet, for jeg er blitt faren til en martyr, legger han til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus