Nå tar Behring Breivik avstand fra vold og hat

I et 30 sider langt brev fra Anders Behring Breivik sendt til utenlandske media, tar massemorderen nå avstand fra vold. Foto: NTB scanpix.
I et 30 sider langt brev fra Anders Behring Breivik sendt til utenlandske media, tar massemorderen nå avstand fra vold. Foto: NTB scanpix.

Den terrordømte barnemorderen Anders Behring Breivik tar avstand fra vold og vil være demokrat. – Jeg kan ikke si når denne beslutningen ble tatt, sier hans advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et 30 sider langt brev fra Anders Behring Breivik, gjort kjent via utenlandske media, tar massemorderen nå avstand fra vold.

For tiden sitter han isolert i Skien fengsel. Han klager over soningsforholdene som han mener er umenneskelige og en form for tortur.

– Jeg kommer ikke til å overleve soningen, skriver han blant annet i brevet.

Ifølge danske «Ekstrabladet» reagerer Breivik blant annet på at han ikke får registrere sitt eget fascistparti, manglende innkjøp av skolebøker og en gammel datamaskin.

Avviser Manifestet

Den tyske avisa «Die Welt» har også fått brevet som er skrevet på engelsk, og de omtaler det høyreekstreme tankegodset som «bisart» og «hatefullt».

De fremhever også at Breivik ikke gir uttrykk for noen anger eller omtanke for de pårørende eller etterlatte etter de 77 menneskelivene han avbrøt 22. juli 2011.

Les også: Eva Joly sammenligner fransk komiker med Behring Breivik

Ifølge den tyske avisa skal Breivik nå omtale det såkalte «manifestet» som et «klipp-og-lim»-dokument som hovedsakelig skal være en avskrift av en av al-Qaidas håndbøker.

Han skriver at det nå bare er fengselsledelsen som tar skrivet alvorlig, og at de bruker det som begrunnelse for kroppsvisitasjoner og undersøkelser av hans celle.

– Han har vært veldig klar på at han ønsker å bruke demokratiske virkemidler. Derfor er også hans ytringsfrihet så viktig, sier Breiviks advokat, Tord Jordet, som mener det er vanskelig å tidfeste når denne forandringen skjedde.

– Jeg skal ikke si at det skjedde på dagen 22. juli, men Breivik overga seg frivillig den dagen. Og etter terrorhandlingene har han ikke utøvd vold eller oppfordret andre til det.

– Han har ikke utvist noen aggressiv atferd mot fengselsbetjenter eller andre, og har vært tydelig på at han vil kjempe videre med pennen. Men denne beslutningen er vanskelig for meg å datere, sier Jordet.

Betyr det at Breivik nå oppfordrer de to cellene som han fortsatt påstår eksisterer, ikke skal utøve noen vold?

– Han oppfordrer ikke til vold, og sier at han selv vil bruke demokratiske virkemidler, sier Jordet.

Les også: Politiet henlegger Anders Behring Breiviks anmeldelse

Vil ha eget parti

Advokaten sier at Breivik stemte ved kommunevalget i 2011, men kan ikke bekrefte eller avkrefte om han stemte i stortingsvalget sist høst.

– Jeg kan ikke kommentere sist valg. Men han har jo forsøkt å stifte et eget parti, og vil vel helst stille til valg og stemme på dette.

I mai i fjor ble det kjent at Brønnøysundsregistret ikke vil godkjenne Breiviks parti «Norges fascistiske parti og nordiske liga».

Årsaken var at en slik registrering krever to underskrifter, mens den innsatte bare hadde underskrevet selv. Advokat Jordet opplyser at Ila fengsel (hvor Breivik satt tidligere) har fattet et vedtak der Brevik nektes å innhente den andre underskriften.

For å eventuelt stille til valg kreves det i tillegg at 5000 underskrifter fra stemmeberettigede.

– Enn så lenge har fengselet forhindret han å sende ut brev med politisk innhold. Det er et demokratisk problem at kriminalomsorgen på denne måten griper inn. Å stifte et parti er en menneskerettighet, mener Jordet som ikke kan si når Breivik begynte å beskrive seg selv som «fascist».

Advokaten har ikke selv fått lest noe fullstendig utkast til partiprogram, men han sier Breivik ikke oppfordrer til vold eller andre lovstridigheter.

– Han har opplyst at det i programmet ikke finnes oppfordringer til vold, hat, ringeakt eller lovstridige handlinger.

Les også: Breivik kraftig ut mot fengselsdirektøren

Når det gjelder Breiviks påstander om forholdene i fengselet, så bekrefter advokaten at den terrordømte ikke får besøk og at han ikke fritt kan invitere folk. I tillegg blir han kroppsvisitert og cellen blir også grundig undersøkt med uregelmessige mellomrom.

– Man kan spørre seg om det er nødvendig med så omfattende undersøkelser av en som sitter på en lukket celle uten kontakt med andre innsatte, og heller ikke kan bevege seg fritt. Det eneste som kommer inn til ham er det betjentene som tar med.

– Jeg mener dette er unødvendig, og han opplever dette helt klart som tortur og umenneskelige forhold.

– Men han har en sterk psyke og er ikke knekt. Han har aldri gitt uttrykk for anger, og han står inne for det han sa i retten - at handlingene var grusomme, men nødvendige.

Russland og Kina

Det tredve sider lange brevet er ikke bare stilet til ulike media, men blant mottakerne er også de russiske og kinesiske ambassadene.

Advokat Jordet sier at dette ikke har sammenheng med noen ideologisk tilknytning til disse landene, men at det heller skyldes Norges kritikk av menneskerettighetssituasjonen i Russland og Kina.

– Når Norge kritiserer dem, så mener Breivik at det er sentralt at de også får vite hvordan Norge behandler sine innsatte, sier Jordet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus