Nekter å bøye seg for flytevest-påbud

Nekter å bøye seg for flytevest-påbud
Nekter å bøye seg for flytevest-påbud

Tullete regelverk, eller likhet for loven. Det var sakens kjerne da 90-årige Arne Pedersen møtte i retten etter å ha nektet å betale bot for ikke å ha hatt flytevest i båten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medieoppbudet var enormt da Ofoten tingrett torsdag behandlet det tilsynelatende bagatellmessige bruddet på småbåtloven. Pedersen ble landskjent da han med saftige gloser avviste kystvaktas pålegg om å ha flytevest i båten. Også i tingretten nektet han å betale forelegget på 500 kroner.

«Steike galt»

– Jeg har ikke gjort noe galt. Det er regelverket som er steike galt. Jeg håper på en naturlig avslutning av denne saken, nemlig en full frifinnelse. Det er et vanvittig regelverk som er laget av skrivebordsgutter, sa 90-åringen.

Han viser til at han hadde to årer og to blåser i båten, som han mener ville være egnet til å holde ham flytende dersom han skulle falle i vannet.

To alternativer

Dette vant ikke gehør hos aktor Torgeir Kvitvik.

– At han hadde blåser og årer om bord, er åpenbart ikke det forskriften mener som egnet flyteutstyr, sa politiadvokaten før han la ned påstand om bot på 600 kroner og 1.000 kroner i sakskostnader.

Politiadvokaten mener de bare hadde to alternativer da fritidsfiskeren nektet å vedta det forenklede forelegget: Påtaleunnlatelse eller bot.

– Henleggelse var ikke aktuelt. Det har med likhet for loven å gjære. At han er 90 år betyr ikke at han skal behandles annerledes enn andre, uttalte Kvitvik.

Motbør

Flyndrefiskeren fra Forra utenfor Narvik lanserte et eget forslag til flytevestlov.

– Barn under 16 år som er på havet i åpen båt bør ha vest på seg. Voksne må få bestemme selv, og det skal ikke være forfulgt av tvang og rettsvesen, sier Pedersen.

Redningsselskapet har ikke mye sansen for signalene 90-åringen formidler. De ser heller at voksne skal være gode rollemodeller for unge, og ønsker strengere regelverk for bruk av flytevest i båt.

– Vi håper at utviklingen går i samme retning som med hjelm i slalåmbakken, at det skal bli kult å bruke vest. Vi håper Arne Pedersen skal synes det er kult etter hvert også, sier Tanja Krangnes som er kommunikasjonsrådgiver i Redningsselskapet til NRK.no.

Dom i saken faller om to uker.