Kims bursdag: Dyre gaver, basketkamp og valg

Onsdag feires den nordkoreanske lederens fødselsdag. Foto: EPA / NTB scanpix.
Onsdag feires den nordkoreanske lederens fødselsdag. Foto: EPA / NTB scanpix.

Onsdag feires bursdagen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, blant annet med en basketballkamp til lederens ære. Samtidig opplyser landet at det skal holdes valg på nasjonalforsamling i mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget blir det første siden den unge Kim tok over makten etter sin far Kim Jong-il for drøyt to år siden. Det er en mulighet for lederen til å feste grepet om makten i det lukkede landet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Han har allerede gjort store rokeringer blant eliten i landet. Det mest dramatiske utslaget kom da onkelen Jang Song-thaek, som også var Kims politiske mentor, nylig ble arrestert og henrettet for forræderi og korrupsjon.

– Landet er styrket etter fjerningen av avskummet, sa Kim i sin nyttårstale.

Se også: Rodman: - Jeg er glad i Kim

Kim mulig kandidat

Ved forrige valg var samtlige 687 kandidater – én for hvert valgdistrikt – forhåndsgodkjent. Kim Jong-il var selv en av kandidatene, så hvis sønnen velger å følge i hans fotspor, kan dagens Kim også bli parlamentariker.

Riktignok skiller den nordkoreanske forsamlingen seg en del fra sine motparter rundt i verden.

Det drives ikke aktiv politikk, og det holdes ingen reelle debatter. I stedet møtes Den øverste folkeforsamlingen, som den heter, en eller to dager et par ganger i året for å godkjenne statsbudsjettet og utskiftninger av nøkkelpersoner.

Sist gang Folkeforsamlingen møttes var i april 2013. Da ble det fattet et spesialvedtak som formelt fastslo landets status som atommakt, en status verken USA eller Sør-Korea anerkjenner.

– Vi kommer ikke til å akseptere Nord-Korea som atommakt, gjentok USAs utenriksminister senest tirsdag.

Basketball og dyre gaver

Men onsdagen handler også om mer enn politikk; det er Kims bursdag. Riktignok er det ikke helt klart hvilken bursdag det er, ettersom det er en viss forvirring rundt lederens fødselssår. Ulike kilder oppgir 1982, 1983 eller 1984.

Les også: Nord-Koreas elite hyllet Kim Jong-un

Den amerikanske basketballstjernen Dennis Rodman besøker igjen landet og arrangerer basketkamp til ære for Kim, som er svært interessert i sporten.

Dagbladet kunne onsdag morgen avsløre noen av gavene Rodman har med seg: whisky til 4.500 kroner, en skreddersydd dress til 18.500, en veske verdt 12.000 kroner til Kims kone og en drakt til datteren.

Kritikk mot Rodman

Det er snaut et år siden Rodman besøkte Nord-Korea og Kim for første gang. For det noe umake paret var det begynnelsen på det basketstjernen beskriver som et nært vennskap.

Denne kontakten er for tiden den eneste åpne og synlige forbindelsen mellom USA og Nord-Korea.

Rodman har blitt kritisert for sin kontakt med regimet, som ikke er kjent for å overholde menneskerettighetene. Kritikken i USA kobles blant annet til at misjonæren Kenneth Bae i fjor ble dømt til 15 års straffarbeid for å planlagt å styrte regimet.

Da han ble kritisert for bursdagsbasketkampen i et intervju med CNN tirsdag, slo Rodman hardt tilbake:

– Jeg driter vel langt f**n i hva du synes, lød tiraden han fyrte av mot journalisten.

Personvernpolicy