Lysbakken: SV-nedtur skyldes slitasje

FREMTIDEN: Audun Lysbakken tror SV må belge seg på flere tøffe år fremover. (Foto: NTB scanpix)
FREMTIDEN: Audun Lysbakken tror SV må belge seg på flere tøffe år fremover. (Foto: NTB scanpix)

Det åtte år lange partnerskapet med Arbeiderpartiet er hovedforklaringen på velgerflukten fra SV, mener partileder Audun Lysbakken. Han forbereder seg på flere smale år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må ha edruelige og forsiktige mål for de neste to valgene, sier han til NTB.

– På sikt ligger forholdene til rette for at SV vokser og på nytt blir et mellomstort parti, men det er ikke sånn at dette skjer automatisk bare fordi vi er ute av regjering og tilbake i opposisjon, fortsetter han.

SVs evalueringsutvalg la mandag fram en seks sider lang analyse av høstens stortingsvalg. Resultatet på 4,1 prosent er det svakeste i partiets historie, oppslutning og tilbakegang sett under ett. Siden 2009 har SV mistet hver tredje velger, men klarte likevel å kare seg over sperregrensen i 2013.

– Kraftmobiliseringen i sluttfasen av valgkampen sikret velgere, men vi vet ikke om de blir værende hos SV framover, anfører partiutvalget.

Slitasje

Svak partiorganisasjon og mangel på nye politiske tanker i den siste fireårsperioden, er ifølge evalueringsutvalget hovedforklaringen på valgnederlaget.

– Den viktigste forklaringen til at vi har gått tilbake over tid, er slitasjen etter flere års samarbeid med vår hovedkonkurrent om velgerne – Arbeiderpartiet, sier Lysbakken.

Til tross for dette, er det få som kritiserer selve regjeringsdeltakelsen i SV. Evalueringsutvalget retter da heller ikke pekefingre mot partiledelsen eller refser den for innsatsen i valgkampen.

– SV er omforent om å være et parti som søker makt. Vi er villige til å sitte i regjering på nytt, sier Lysbakken, som medgir at forholdet til Arbeiderpartiet er problematisk.

– En stor andel av dem som stemmer Ap, er potensielle SV-velgere. Men så å si alle som stemmer SV, er potensielle Ap-velgere. Samtidig må det være mulig for SV å samarbeide med Ap uten å tape oppslutning, sier han.

Les også: Intern rapport: SV er historisk svekket

Breie ut

SV het tidligere Sosialistisk Folkeparti, men partiet er langt unna å forsvare en slik betegnelse. Analysen viser at den typiske SV-velger er en høyt utdannet kvinne som jobber i offentlig sektor og er noe yngre enn gjennomsnittet.

– Vi må over tid utvide gruppen som ser på SV som et naturlig alternativ, fastslår evalueringsutvalget.

Underlagsmaterialet viser dessuten at SV ikke evner å friste blå velgere. Mens Høyre og Frp lokker velgere fra venstresiden, er det bare Ap som evner å flytte høyrevelgere mot venstre.

– Det er en utfordring SV må løse på sikt, men først og fremst gjelder det å mobilisere velgere som både er røde og grønne og som i utgangspunktet hører hjemme til venstre for Jens Stoltenberg. Det er langt flere enn 4,1 prosent, sier Lysbakken.

Hans strategi om å breie ut partiet lykkes bare delvis i en valgkamp der SV for en stor del hadde kniven mot strupen.

– SV skal bli det tøffeste, mest konstruktive og nytenkende opposisjonspartiet. Vi skal være til stede i flere debatter og engasjere oss på flere fronter, samtidig som vi fortsetter å dyrke kjente saker som miljø og utdanning, sier Lysbakken.

Personvernpolicy